Fost prim-ministru al Letoniei, aflat pe lista colaboratorilor KGB

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
fostul premier al Letoniei, Ivars Godmanis
fostul premier al Letoniei, Ivars Godmanis

Un fost prim-ministru al Letoniei, în prezent preşedinte al Curţii Supreme a acestei ţări şi un cardinal catolic, între timp decedat, sunt doar două nume de pe o listă explozivă cu foşti agenţi KGB publicată vineri la Riga.

După 25 de ani de bătălii legislative şi judiciare, arhivele naţionale letone au dezvăluit lista completă cu foştii colaboratori ai serviciilor speciale ale Moscovei, unii dintre ei încă activi în politică sau afaceri, potrivit France 24 şi Reuters.

Îl regăsim acolo şi pe Ivars Godmanis, care a fost de două ori premier al Letoniei, la începutul anilor '90 şi între 2007 şi 2009, apoi eurodeputat şi în prezent conduce consiliul de administraţie al primului grup farmaceutic leton.

Urmează pe listă preşedintele Curţii Supreme, Ivars Bickovics, fostul cardinal Julijans Vaivods, decedat în anul 1990, fostul ministru de externe Georgs Andrejevs şi Aleksandrs Kudrjashovs, mitropolitul ortodox din Riga.

,,Lista colaboratorilor arată că KGB-ul îşi recruta contactele din toate mediile profesionale şi categoriile de vârstă'', remarcă analistul politic Didzis Senbergs pe portalul local de știri Pietiek.com.

Între anii 1953 şi 1992 KGB-ul a recrutat în Letonia aproape 24.000 de colaboratori şi agenţi.

Spre deosebire de alte ţări din lagărul sovietic, Letonia a reuşit să împiedice distrugerea arhivelor KGB după recâştigarea independenţei în anul 1991. Autorităţile letone au ocupat la acea vreme sediul KGB din Riga şi au pus rapid la loc sigur mari cantităţi de documente înghesuite în saci.

Denumite de atunci ''sacii KGB-ului'', aceste arhive cuprind şi o listă cu toţi colaboratorii, numele lor reale şi cele de acoperire, locurile de naştere şi alte informaţii.

Printre ei se regăsesc inclusiv parlamentari, diplomaţi, artişti şi scriitori. Sunt dezvăluite şi nume ale celor care au refuzat să colaboreze cu serviciile secrete sovietice. Aceste arhive sunt accesibile gratuit pe website-ul kgb.arhivi.lv. 

Nici ţara vecină, Letoniei, Lituania, nu duce lipsă de agenţi ruşi de influenţă.

Lituanieni având legătură cu mici partide politice au fost arestaţi şi acuzaţi de spionaj în favoarea Rusiei anul acesta, a declarat miercuri, 19 Decembrie 2018, procurorul general al Lituaniei, Evaldas Pasilis, relata Radio Free Europe şi Reuters.

Începând cu 2014, mai mulţi cetăţeni lituanieni au fost încarceraţi pentru spionaj în favoarea Rusiei. În 2017, un cetăţean rus a fost condamnat la 10 ani de închisoare, fiind acuzat că a încercat să înfiinţeze un grup de spionaj în Lituania pentru Serviciul Federal de Securitate rus (FSB, fostul KGB).

,,Toţi aceşti oameni, care au executat sarcini pentru un serviciu de informaţii al Federaţiei Ruse au legături într-un anumit mod cu partide politice’’, a spus procurorul general Evaldas Pasilis despre arestările din acest an.

Unul dintre suspecți este președintele partidului Frontul Socialist al Poporului, Algirdas Paleckis. Acesta e un politician cunoscut pentru opiniile pro-ruse, care a contestat apartenența Lituaniei la NATO și la Uniunea Europeană, a mai spus procurorul Evaldas Pasilis, pe 19 decembrie.

Procurorul a refuzat să spună câte arestări au fost făcute în 2018, însă a precizat că niciunul dintre cei reţinuţi nu are legătură cu partidele reprezentate în Parlament. Dacă sunt găsite vinovate, persoanele acuzate ar putea primi până la 15 ani de închisoare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel