Fost negociator al conflictului transnistrean: În 1992 a fost un război între R. Moldova și Rusia

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Războiul din Transnistria, 1990-1992, foto preluată de pe basarabian.blogspot.com
Războiul din Transnistria, 1990-1992, foto preluată de pe basarabian.blogspot.com

Prezența unui acord de încetare a focului între Federația Rusă și Republica Moldova este o dovadă că în 1992 a fost un război între cele două state. Opinia aparține ex-ambasadorului și Reprezentantului Permanent al Republicii Moldova la ONU, Vlad Lupan.

Potrivit expertului, formula cea mai potrivită pentru reglementarea conflictului transnistrean ar fi instituirea unei misiuni civile cu mandat internațional de menținere a păcii, notează portalul Deschide.md, care citează IPN.

În timpul dezbaterii publice organizate de Agenția de Presă IPN, fostul negociator al conflictului transnistrean, Vlad Lupan, a menționat că prin alimentarea conflictelor din regiunea estică, Federația Rusă își propune păstrarea zonei în sfera sa de influență și împiedicarea extinderii blocului Nord-Atlantic.

 

Rusia folosește conflictele înghețate pentru a stopa extinderea NATO

 

În cazul conflictului transnistrean, Federația Rusă are interese geopolitice. În cazul Georgiei, la fel, există interese geopolitice și ele se văd și acum. Conflictele din Georgia și Ucraina sunt legate și de decizia summit-ului NATO din 2008 de a nu permite acestor țări intrarea în organizația respectivă din cauza conflictelor înghețate. Când a fost pronunțată această frază, Federația Rusă a înțeles că atât timp cât sunt conflicte, aceste țări nu vor intra în NATO”, a spus Vlad Lupan, ex-negociator al conflictului transnistrean, ex-ambasador și Reprezentant Permanent al Republicii Moldova la ONU.

Expertul spune că noțiunea de „război” este una potrivită pentru conflictul armat din 1992, iar acordul de încetare a focului, semnat între Chișinău și Moscova, este un argument în plus în acest sens.

 

Acordul de încetare a focului dintre Republica Moldova și Rusia dovedește că între ele a existat un război

 

Acordul din 1992, semnat între Republica Moldova și Federația Rusă, este un acord de încetare a focului. Asemenea acorduri se semnează între două state în stare de război, prin acest acord s-a confirmat faptul că a fost un război, între Republica Moldova și Federația Rusă, chiar dacă Moscova nu recunoaște acest lucru acum”, a spus Lupan.

Potrivit expertului, ideea înlocuirii actualei misiuni de pacificatori din regiunea transnistreană cu o misiune civilă, cu mandat internațional, ar reprezenta formula potrivită pentru reglementarea diferendului transnistrean. Moscova fiind singura care se opune unui astfel de scenariu.

„În cazul nostru, operațiune de menținere a păcii cu implicarea unui stat neutru ar fi o soluție acceptabilă pentru toată lumea. Un stat neutru conduce operațiunea, nu este membru NATO. Anterior, nu s-a acceptat o astfel de formulă. În 2003, UE era gata să discute o asemenea idee, dar tot atunci aveau loc negocierile pe memorandumul Kozak și totul a căzut. Finalitatea a fost cea pe care o cunoaștem cu toții”, a mai spus expertul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel