Fost general american: Amenințările rebelilor Houthi la adresa transportului maritim din Marea Roșie avantajează Rusia și China

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa Foto: U.S. NAVY.
Sursa Foto: U.S. NAVY.

Statele Unite „nu au reușit” să elimine amenințarea la adresa transportului maritim internaţional din cauza atacurilor pe care rebelii houthi le efectuează în largul coastelor Yemenului „din cauza lipsei de voință politică”, chiar dacă dispun de suficiente mijloace militare pentru a face acest lucru. Această opinie a fost exprimată, printre alții, de generalul în retragere Kenneth Frank McKenzie, fost comandant al Comandamentului central al SUA, cu ocazia prezentării noii sale cărți Melting Point: High Command and War in the 21st Century. Gruparea Houthi este recunoscută drept organizație teroristă de către Statele Unite și o serie de țări.

„Din punct de vedere al politicii naționale, al strategiei noastre de securitate națională și al strategiei noastre de apărare națională, (am spus) că nu vom tolera închiderea unor blocaje precum acesta (Bab al-Mandeb). Am spus că îl vom deschide nu pe baza vreunei relații cu Israelul, ci mai degrabă pe baza poziției Statelor Unite ca putere maritimă globală. Și, desigur, am eșuat complet în această sarcină”, a declarat generalul McKenzie, care a fost cândva responsabil pentru uciderea comandantului iranian Qassem Soleimani și a condus operațiunile împotriva ISIS și retragerea trupelor americane din Afganistan.

„Și iată de ce: nu există voința politică pentru acest lucru. Există capacitatea militară care permite realizarea cel putin a unui singur obiectiv: fie să provoace suficiente pierderi rebelilor houthi pentru a-i face să se oprească, fie să le ia atât de mult încât să nu mai poată continua, a adăugat generalul.

Oricare dintre aceste misiuni se încadrează în capacitățile noastre. Și avem distrugătoare acolo, avem un portavion acolo, avem forțe terestre acolo. Avem tot felul de lucruri care ar putea duce la costuri foarte, foarte, foarte mari pentru houthi. Și am decis să nu facem asta. Ca urmare, Bab el-Mandeb rămâne închis. Canalul Suez este efectiv închis”, a precizat Kenneth Frank McKenzie.

Potrivit generalului, această situație este în prezent benefică pentru China și, posibil, pentru Rusia.

„China își crește treptat cota de piață globală”, a declarat McKenzie, fără a intra în detalii. „Rușii încearcă, de asemenea, să profite de acest lucru”, a adăugat el.

Declarațiile lui McKenzie au fost făcute în contextul în care Comandamentul Central al SUA a raportat că, la 4 octombrie, Statele Unite au efectuat 15 atacuri împotriva unor obiective ale mișcării Houthi situate în aproximativ cinci locații din Yemen.

Potrivit rapoartelor mass-media rebelii houthi, șapte atacuri au vizat aeroportul din Hodeidah, un important oraș portuar, precum și districtul Qatheib, unde se află o bază militară houthi. De asemenea, patru atacuri au vizat districtul Seyyan din capitala Yemenului, Sanaa.

Atacurile au avut loc la câteva zile după ce Houthi au amenințat că vor „intensifica operațiunile militare” împotriva Israelului, potrivit AP, și la scurt timp după ce gruparea ar fi doborât o dronă militară americană deasupra Yemenului. Săptămâna trecută, gruparea a revendicat, de asemenea, responsabilitatea pentru un atac asupra navelor de război americane.

Reuters amintește că administrația președintelui american Joe Biden a adoptat în mare parte o poziție defensivă în ceea ce privește atacurile houthi asupra navelor din Marea Roșie, recurgând de obicei la interceptarea dronelor și rachetelor lansate de această grupare împotriva navelor comerciale și de război americane.

De asemenea, Statele Unite au vizat relativ rar infrastructura militară houthi și au evitat campanii de bombardament mai ample în Yemen, într-un efort de a atenua efectele războiului de un an dintre Israel și Hamas, o organizație teroristă desemnată de SUA.

Potrivit Houthi, susținuți de Iran, aceștia acționează în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza, iar principala lor țintă sunt navele care au legături cu Israelul, Statele Unite și Regatul Unit. Scopul lor este de a forța Israelul să pună capăt războiului împotriva Hamas în Gaza.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel