Fost Comandant Suprem al SACEUR: China nu va putea înfruta militar SUA în următorii 10 ani

Cătălin Costea |
Data publicării:
Marina chineză în timpul unor exerciții din februarie 2022. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Marina chineză în timpul unor exerciții din februarie 2022. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Într-un interviu difuzat săptămâna trecută în media din SUA, amiralul James Stavridis, fost Comandant Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR) a declarat că, în opinia sa, “China nu va fi pregătită să înfrunte SUA într-un mod foarte matur timp de aproximativ 10 ani”.

Stavridis este primul amiral din cadrul Forțelor Navale ale SUA care a ajuns să ocupe funcția de SACEUR, pe care a deținut-o din 2009 până în 2013. Aceasta reprezintă cea mai importantă funcție militară din cadrul NATO, întrucât SACEUR este comandantul Operațiilor Comandamentului Aliat (ACO) al NATO și șeful Cartierul General Suprem al Puterilor Aliate din Europa (SHAPE).

În 2021, Stavridis a fost coautor al cărții intitulate „2034: Un roman al următorului război mondial”, în care este făcută o prezentare fictivă a unui conflict izbucnit între SUA și China în Marea Chinei de Sud.

Amiralul și-a exprimat punctul de vedere asupra capacităților militare ale Chinei în momentul în care gazda emisiunii la care era invitat, Michael Medved, l-a întrebat dacă va izbucni un război între SUA și China înainte de 2034.

„Chiar dacă China construiește o flotă masivă, chiar dacă acționează foarte agresiv, nu este încă pregătită să-și alinieze tot ceea ce e necesar pentru a depăși flota SUA din Pacific”, a spus Stavridis.

China are cea mai mare componentă navală militară din lume, cu peste 355 de nave, potrivit unui raport din 2021 al Institutului US Navy. În iulie, informațiile secrete din cadrul US NAvy au făcut public faptul că China are o capacitate de 232 de ori mai mare decât SUA în ceea ce privește construcțiile navale.

 

SUA se bazează pe alianțele sale militare

 

Dar acest lucru, susține Stavridis, nu mai pare atât de important dacă se ține cont de puterea alianțelor militare americane.

Dacă am ajunge într-un război cu China, nu ar fi doar SUA și China. Avem aliați prin tratat care au jurat să vină și să facă parte dintr-o campanie militară ca aceasta. Este vorba de Japonia, Coreea de Sud, Filipine, Australia, Noua Zeelandă”, a nominalizat Stavridis.

„Așadar, asta înseamnă multă putere de foc atunci când le pui pe toate cap la cap”, a continuat el.

Stavridis consideră că o astfel de descurajare va oferi SUA „o mică perioadă de grație” pentru a-și întări în continuare armata, în timp ce va urmări să atenueze tensiunile bilaterale prin diplomație.

De partea cealaltă, referitor la comentariile lui Stavridis, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în SUA, Liu Pengyu a avut o abordare mai echilibrată:

„Îndemnăm oamenii relevanți să abandoneze mentalitatea Războiului Rece, să nu mai incite la confruntare între China și SUA și să facă mai multe lucruri care să favorizeze creșterea încrederii reciproce între cele două țări și a prieteniei dintre cele două popoare”, a declarat acesta într-o notă împăciuitoare.

Preocupările pentru această problemă a unui conflict militar între SUA și China vin după un an de relații tensionate între cele două superputeri militare și după mai multe evenimente militare tensionate între ambele țări.

În februarie, armata americană a doborât un balon de supraveghere chinez după ce acesta a zburat deasupra teritoriului american. Mai târziu, în mai, a avut loc o confruntare între un avion de luptă chinez și un avion de cercetare american deasupra Mării Chinei de Sud.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel