Prima impresie a militarilor ucraineni despre obuzierele М109: Am reuşit să distruge mortierul rusesc 2S4 Tyulpan

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Artileriștii ucraineni au vorbit despre bombardamentele pe care le efectuează zilnic împotriva efectivelor și echipamentelor militare ale forţelor ruse de ocupaţie. Obuzierele autopropulsate М109 ale Brigăzii 72 Mecanizate efectuează zilnic lovituri împotriva forţelor ruse care ocupă regiunea Donețk.

 

Recent, unul dintre tunurile autopropulsate a fost atacat de două ori de o dronă kamikaze rusească Lancet. Cu toate acestea, echipajul sistemului de artilerie nu a fost rănit, iar vehiculul s-a ales doar cu câteva daune minore, relatează ArmyInform.

Militarii ucraineni care operează obuzierele autopropulsate М109 susţin că ruşii au concentrat multă infanterie și echipament în Donețk. De asemenea, armata rusă foloseşte sistemele de artilerie în principal pe timp de noapte.

Dacă pe timpul nopţii trebuie să reziste focului inamic, artileriștii ucraineni se confrunta în timpul zilei cu atacuri cu drone kamikaze. ,,Prin urmare, trebuie să schimbăm în mod constant pozițiile de tragere'', a precizat un militar ucrainean cu nume de cod "Marte".

Militarii ucraineni au precizat pentru site-ul ucrainean ArmyInform că au reuşit să distrugă mortierului rusesc autopropulsat 2S4 Tyulpan de 240 mm. De asemenea, artileriștii ucraineni se mai pot lăuda şi cu alte ''trofee de război'' cum ar fi tancuri, vehicule de luptă pentru infanterie (IFV-uri), un camion cu muniție și MLRS-uri

Artileriștii ucraineni susţin că obuzierul М109 poate lovi poziţiile inamicului la o distanță de până la 20 de kilometri, iar raza maximă de acțiune ajunge la 30 de kilometri, în funcție de tipul de proiectil utilizat. Militarii care operează obuzierele autopropulsate М109 susţin că sunt mulțumiți de caracteristicile acestor sisteme de artilerie.


Potrivit acestora, obuzierul М109 este simplu și fiabil și este mai ușor de controlat decât o mașină. 

 

De unde a primit armata ucraineană obuziere M109?

 

La scurt timp după începutul invaziei ruse, 24 februarie 2022, Ucraina a început să caute soluţii pentru a întări urgent capacitatea de luptă a forțelor armate ucrainene cu arme moderne, în primul rând artilerie. Încă din aprilie 2022, presa occidentală a scris despre transferul mai multor obuziere autopropulsate M109 de 155 mm, din depozitele militare ale SUA și ale altor armate occidentale.

Presa ucraineană a speculat, nu fără motiv, că ar fi vorba de M109A6 Paladin, una dintre cele mai populare versiuni ale obuzierului M109, care stă la baza artileriei armatei americane. Cu toate acestea, încă nu există informații confirmate cu privire la furnizarea de obuziere M109A6 Paladin către Ucraina, în timp ce există informații despre transferul a aproape o sută de unități de alte versiunii M109.

Astfel, în mai 2022, s-a raportat că Norvegia a livrat Ucrainei 22 de obuziere M109A3GN, dar și muniție şi piese de schimb pentru acestea.

De asemenea, în luna mai, un reprezentant al Pentagonului a declarat că Olanda, Italia și Belgia au fost de acord să transfere Ucrainei fie M109 americane, fie PzH 2000.

La 28 mai 2022, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că, în urma cooperării dintre mai multe țări, Ucraina a primit deja mai multe obuziere M109. Cu toate acestea, el nu a precizat numărul, versiunea sau orice alte detalii referitoare la aceste sisteme de artilerie.

Cu toate acestea, aproximativ în același timp, au apărut informaţii că 22 de obuziere M109A4BE, achiziționate de la o companie privată din Belgia, au ajuns în Ucraina. Iar la jumătatea lunii iunie a anului trecut, secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a precizat că Marea Britanie a achiziționat, reparat și donat Ucrainei peste 20 de obuziere autopropulsate belgiene M109.

La mijlocul lunii august 2022, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a anunțat că Letonia a oferit Ucrainei încă șase obuziere M109.

În luna octombrie, presa italiană a scris despre transferul către Ucraina a până la 50 de obuziere M109L, în versiunea modificată Oto Melara cu tunul de 155 mm.

M109 este un obuzier autopropulsat de 155 mm cu șenile. A fost produs în serie din 1963 și a fost folosit în toate conflictele militare în care a fost implicată armata americană începând cu războiul din Vietnam.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel