Forțele ucrainene testează Hawkeye 2-CT, considerat cel mai ușor obuzier din lume (Foto)

S.I. Catalin |
Data publicării:

Compania americană AM General a livrat în secret Forțelor Armate ale Ucrainei, în aprilie 2024, un prototip al 2CT Hawkeye Mobile Howitzer System, un sistem de artilerie ușoară autopropulsată de 105 mm. Transferul a fost confirmat public câteva luni mai târziu, în iunie, de către directorul de programe al AM General, Mike Evans, însă acesta s-a abținut să ofere mai multe detalii.

Vineri, 13 septembrie, au apărut primele imagini cu sistemul de artilerie ușoară autopropulsată de 105 mm: o fotografie în care armata ucraineană testează 2CT Hawkeye MHS, publicată de comunitatea TyskNIP pe Telegram.

Momentul și locul testării nu sunt specificate; cel mai probabil a fost făcută cu luni în urmă, în primăvară, având în vedere vremea, notează autorii postării. Mai multe fotografii care par a fi realizate în Ucraina au fost remarcate recent și pe site-ul AM General.

Primul și cel mai important lucru de știut despre MHS 2-CT Hawkeye este că este încă o armă experimentală, nu a intrat încă în producția de serie, fiind produse doar câteva modele cu scopul de a fi testate, dintre care două au fost oferite armatei americane.

În special, acest obuzier uşor a fost în curs de dezvoltare începând cu anul 2016, unele surse sugerează că dezvoltarea sa a început încă din 2011.

Acest lucru îl face să fie un proiect militar întins pe o perioadă destul de îndelungata, posibil din cauza lipsei de interes pentru ceea ce oferea la momentul prezentării. Rezultatele de performanță pe care Hawkeye le arată pe câmpurile de luptă ucrainene se pot dovedi esențiale pentru decizia finală a Pentagonului cu privire la acest program militar.

Din punct de vedere tehnic, Hawkeye este un AM General Humvee 2-CT optimizat ca șasiu pentru un tun de artilerie M20. Cu o greutate brută a vehiculului de 6 395 kg, vehiculul este poziționat de producător drept „cel mai ușor și cel mai manevrabil obuzier autopropulsat din lume”.

Cu toate acestea, este important faptul că sistemul de artilerie este format din două vehicule: unul deține tunul, iar celălalt transportă muniția și doi membri ai echipajului.

Pentru a face șasiul HMMWV suficient de stabil pentru a rezista tirurilor obuzierului M20, a fost implementată tehnologia Soft Recoil: în caz contrar, șasiul și sistemul de artilerie s-ar fi rupt pur și simplu.

Tunul suportă muniție de 105 milimetri, inclusiv proiectilele cu fragmentare M1 și M1130A1, cele asistate de rachete M913, proiectilele de iluminare M314 și proiectile fumigene M60/M60A2. Tunul, produs de Mandus Group, are o lungime de 27 de calibre și se mândreşte cu o rază de acțiune de 11,6 km, dacă utilizează muniție standard - și până la 19,5 km prin utilizarea proiectilelor asistate de rachete.

Tunul poate să tragă 8 obuze pe minut şi este nevoie de 1,5 minute din momentul în care vehiculul se oprește pentru a pregăti sistemul de artilerie pentru tragere și de trei minute după ultimul foc pentru a părăsi locul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel