Su-57 rusesc, lovit. Ucraina a reușit să distrugă primul Su-57, cel mai performant avion de luptă al aviaţiei ruse (Foto)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Suhoi Su-57 este proiectul unui avion de luptă de generația a cincea dezvoltat de către Rusia
Suhoi Su-57 este proiectul unui avion de luptă de generația a cincea dezvoltat de către Rusia

Direcția principală de informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării a declarat că cel mai avansat avion rusesc de luptă Su-57, aflat în dotarea aviaţiei ruse, a fost lovit în timp ce se afla la sol.

Potrivit unui raport publicat pe site-ul serviciului ucrainean de informaţii GUR, la 8 iunie, un avion de luptă multirol Su-57 a fost lovit pe teritoriul aerodromului Akhtubinsk din regiunea rusă Astrakhan, situat la 589 de kilometri de linia de contact.

GUR a explicat că incidentul este confirmat de imaginile din satelit care surprind aeronave distrus în timp ce se afla staţionată pe aerodromul menţionat.

"Imaginile arată că, pe 7 iunie, Su-57 era întreg, iar pe 8, în apropierea lui au apărut cratere de la explozie și pete caracteristice rezultate în urma avariilor provocate de incendiu", se arată în raport.

Serviciul de informații GUR a precizat că Su-57 este cel mai avansat avion de luptă al Moscovei, care este capabil să folosească rachete X-59 și X-69 pentru atacuri.

"Există doar câteva unități de astfel de avioane de luptă în serviciul forțelor aerospațiale rusești (VKS). " Pierderea avionului Su-57 este primul caz de acest fel din istorie", a subliniat GRU.

La sfârșitul anului 2023, agenția de știri TASS a raportat că VKS a primit mai mult de 10 Su-57 în acel an. Potrivit Interfax, până în 2028 este planificată producerea a 76 de avioane de luptă, care vor dota trei regimente aeriene.

După cum a relatat agenţia ucraineană de presă UNIAN, pe 8 iunie, dronele ucrainene au zburat pentru prima dată în Osetia de Nord din Rusia, unde se află aerodromul militar strategic "Mozdok". Distanța până la aerodrom de la granița ucraineană este de aproximativ 1.000 de kilometri.

Autoritățile locale nu au raportat niciun incident în apropierea aerodromului din regiunea Astrakhan. Ministerul rus al Apărării a afirmat că trei drone au fost distruse deasupra regiunii Astrahan în dimineața zilei de 8 iunie.

Un canal de telegrame pro-război Fighterbomber apropiat de Forțele Armate ruse a confirmat faptul că avioanele Su-57 au fost lovite la aerodromul din Akhtubinsk. Potrivit autorului canalului, aerodromul a fost atacat de drone pe 8 iunie. Trei dintre ele au reușit să zboare spre țintă. Avionul de luptă a fost avariat de șrapnel. "Acum se stabilește dacă este recuperabil sau nu. Dacă nu, va fi prima pierdere în luptă a Su-57 din istorie", a scris Fighterbomber.

O sursă UNIAN din cadrul serviciilor ucrainene de securitate a confirmat că atacul cu drone asupra regiunii Osetia de Nord a fost o operațiune specială a serviciilor secrete ucrainene.

Su-57 (codificare NATO: Felon) este singurul avion de luptă multirol de generația a cincea al Rusiei. Începând cu 20 iunie 2022, Forțele aerospațiale rusești au folosit Su-57 pentru misiuni împotriva Ucrainei, potrivit serviciilor secrete britanice.

Cu toate acestea, operațiunile cu Su-57 s-au limitat până acum la survolarea teritoriului rusesc și la lansarea de rachete aer-sol sau aer-aer cu rază lungă de acțiune asupra teritoriului ucrainean. Serviciile secrete britanice au legat acest lucru de preocuparea Rusiei ca reputația Su-57 să nu fie afectată.

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, armata rusă a pierdut cel puțin 100 de avioane de luptă de la începutul invaziei din Ucraina. 

Un bombardier Tu-22M3 purtător de rachete strategice a fost doborât de o rachetă ucraineană S-200; anterior, un avion de recunoaștere A-50 a fost lovit de o rachetă similară deasupra Mării Azov.

Rusia a pierdut aproximativ 10% din avioanele sale militare de la începutul invaziei sale la scară largă în Ucraina, a declarat anterior șeful Comandamentului European al armatei americane și comandantul suprem al Forțelor Întrunite ale NATO în Europa, Christopher Cavoli.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel