Forțele Terestre Ucrainene testează tancurile germane Leopard 1A5 (Video): Este „mai rapid și mai precis” în comparație cu tancurile T-64 și T-72

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Leopard 1A5, testat de militarii ucraineni. Sursa foto: Ministerul ucrainean al Apărării.
Leopard 1A5, testat de militarii ucraineni. Sursa foto: Ministerul ucrainean al Apărării.

Forțele Terestre Ucrainene testează în prezent tancurile Leopard 1A5 furnizate de partenerii internaționali. General-locotenentul Oleksandr Pavliuk, comandantul Forțelor Terestre Ucrainene, a împărtășit această informație pe Telegram.

„Militarii noștri descriu Leopardul ca fiind „mai rapid și mai precis” în comparație cu tancurile T-64 și T-72”, a afirmat Pavliuk în mesajul său.

În materialul video, se observă cum echipajul practică manevre esențiale pentru dezvoltarea unor reflexe rapide, cum ar fi pivotarea pe loc, trecerea prin secțiuni înguste, trecerea peste bariere de mine explozive și urcarea unor pante.

Aceste teste reprezintă un pas important în eforturile Ucrainei de a integra echipamente militare în forțele sale, sporindu-și astfel capacitățile operaționale în contextul conflictului în curs.

Leopard 1A5 este un tanc de luptă principal dezvoltat în Germania, care a intrat în exploatare în 1987. Conceput pentru a fi un tanc multifuncțional, acesta este echipat cu o turelă capabilă să se rotească la 360 de grade, permițând echipajului de patru persoane să țintească și să atace amenințările din toate direcțiile. Tunul principal se poate ridica cu +20 de grade și coborî până la -9 grade, oferind o mare flexibilitate în diverse medii, inclusiv pe teren accidentat și în zonele urbane de apărare.

Cu dimensiuni impunătoare, Leopard 1A5 are 7,09 metri lungime, 3,37 metri lățime și 2,76 metri înălțime. Greutatea sa de luptă ajunge la 40 de tone, ceea ce îl face robust și mobil, capabil să facă față diferitelor amenințări, oferind în același timp suficientă mobilitate pe câmpul de luptă.

Proiectat inițial pentru forțele armate germane, Leopard 1A5 a fost exportat în mai multe țări, inclusiv Brazilia, Grecia și, mai recent, Ucraina, care îl utilizează ca parte a eforturilor sale de apărare. Deși numărul exact de tancuri în serviciu rămâne incert, acest tanc continuă să joace un rol-cheie în arsenalele țărilor sale utilizatoare datorită capacităților sale dovedite în teren.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, în timpul reuniunii formatului Ramstein din 6 septembrie, a confirmat că Germania, în cooperare cu Danemarca, a livrat deja Ucrainei 58 de tancuri de luptă Leopard 1A5.

Germania, Danemarca și Țările de Jos au anunțat un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina, livrând 77 de tancuri Leopard 1A5 de fabricație germană. Decizia a fost definitivată în timpul unei reuniuni a aliaților Ucrainei la baza militară Ramstein din Germania, care a avut loc pe 6 septembrie. 

De la începutul invaziei rusești în 2022, Ucraina a primit sau i s-au promis peste 150 de tancuri Leopard. Acestea includ atât variantele Leopard 1, cât și Leopard 2. Mai exact, aproximativ 85 de tancuri Leopard 2 provin din diferite țări precum Germania, Polonia, Canada, Norvegia și Spania. Cele mai multe dintre acestea sunt versiunile Leopard 2A4 și 2A6. 

Liderii politici și militari au sprijinit ferm decizia luată la 6 septembrie de Germania, Danemarca și Țările de Jos de a trimite Ucrainei 77 de tancuri Leopard 1A5. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a subliniat importanța acestei contribuții, menționând-o ca parte a angajamentului mai larg al Europei de a consolida capacitățile de apărare ale Ucrainei. Acesta a subliniat că această livrare va fi însoțită de 12 obuziere autopropulsate suplimentare din Germania, demonstrând un efort continuu de a furniza Ucrainei echipamente militare esențiale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel