U.S. Army renunță la planul de înlocuire a rachetelor Patriot cu altele de nouă generație: Efortul ar fi completat ultima piesă a puzzle-ului într-un nou sistem integrat de apărare

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Unitatea de lansare a unui sistem de rachete Patriot, operată de militari ai U.S. Army. Sursa foto: GENERAL DYNAMICS.
Unitatea de lansare a unui sistem de rachete Patriot, operată de militari ai U.S. Army. Sursa foto: GENERAL DYNAMICS.

Armata SUA a decis să renunțe la efortul de a înlocui racheta Patriot cu un interceptor de ultimă generație, potrivit generalului-maior Frank Lozano, ofițer executiv al programului pentru rachete și spațiu.

„Nu vom avansa în ceea ce numim un viitor interceptor de nivel (altitudine) inferior”, a declarat Lozano pentru Defense News într-un interviu la conferința anuală a Asociației U.S. Army (AUSA - Association of the U.S. Army), desfășurată în perioada 14 – 16 octombrie.

Lozano a spus că acele planuri,acum abandonate, ar fi fost „un efort foarte costisitor”.

„Acei interceptori Patriot (de nouă generație) sunt foarte capabili, dar și foarte scumpi și după ce am trecut printr-o analiză de afaceri și cu liderii superiori ai armatei, am decis să ne uităm la continuarea îmbunătățirii PAC- 3 MSE, care cred că este probabil cea mai bună rachetă de apărare antiaeriană din lume și care, continuă să avanseze la nivel de caracteristici, astfel încât să poată rămâne relevantă împotriva amenințărilor în evoluție”, a spus el.

Efortul ar fi completat ultima piesă a puzzle-ului într-un nou sistem integrat de apărare antiaeriană și antirachetă. Serviciul și-a lansat deja sistemul de comandă și control – IBCS (sistemul de comandă integrată de luptă) – și va operaționaliza în curând un nou radar – LTAMDS (senzorul de apărare anti-rachetă și antiaeriană de nivel inferior) – capabil să detecteze amenințări la 360 de grade.

U.S. Army anticipează că rachetele de amenințare din următorii 16 ani (de acum și până în  2040) vor evolua în direcțiile: zbor mai rapid atingând nivelul hipersonic, rachete balistice tactice mai manevrabile, momeli și contramăsuri de război electronic.

Army Futures Command, în urmă cu un an, formula un document prescurtat de dezvoltare a capabilităților rachetei de nouă generație pentru sistemul Patriot. Dacă ar fi fost aprobat, bugetarea ar fi fost inclusă în planurile finanțare din 2025 până în 2029.

U.S. Army a urmărit comportamentul rachetei Patriot Advanced Capability-3 Missile Segment Enhancement (PAC-3 MSE) în Ucraina unde a doborât inclusiv rachete balistice hipersonice rusești lansate aerian, Kh-47M2 Kinzhal.

Serviciul a decis să exploreze, de asemenea, cum ar arăta integrarea IBCS cu sistemul antirachetă THAAD (Terminal High Altitude Air Defense).

„Acest lucru ne-ar permite să creăm o cuplare mai strânsă între sistemul THAAD și sistemul Patriot astfel încât să putem gestiona spațiul de luptă într-un mod mult mai eficient”, a spus Lozano.

„Puteți lansa un interceptor THAAD împotriva unei anumite ținte și apoi, ca rezervă, să lansați un interceptor PAC-3 și astfel se poate deschide spațiul de luptă pentru folosirea a doi interceptori împotriva unei amenințări foarte stresante”, a spus el „și, în același timp, se extinde spațiul de lovire prin cumularea caracteristicilor ambelor familii de interceptori”.

Agenția de Apărare Antirachetă a SUA (MDA Agency) a realizat în ultimii ani integrarea sistemelor Patriot și THAAD, ca răspuns la o nevoie operațională urgentă în teatrul Indo-Pacific. Astfel, MDA a reușit să lanseze o rachetă PAC-3 MSE pe baza datelor radar furnizate de THAAD.

 

Fără integrarea IBCS, împerecherea dintre Patriot și THAAD este încă limitată

 

„Dacă am putea face integrarea THAAD cu IBCS, atunci aceasta ar aduce o suită completă de capabilități integrate, care ne-ar permite să avem o arhitectură mai omogenă, mai uniformă și mai integrată împotriva tuturor acestor amenințări în cadrul arhitecturii Patriot [capabilitate de protecție prin foc integrat - Integrated Fire Protection Capability]”, a spus Lozano.

U.S. Army are în plan să formeze un batalion „compozit” de apărare antirachetă care va deveni parte a unui sistem de apărare integrată pentru Guam în Pacific. Batalionul va fi format în primul rând din sisteme THAAD și Patriot dar, ar putea primi și alte mijloace.

„Dacă pe viitor vom avea lucruri numite baterii THAAD, batalioane Patriot, batalioane IFPC, batalioane de apărare antiaeriană ale diviziilor, atunci facem ceva greșit”, a spus generalul de brigadă Patrick Costello, comandant al Comandamentului 94 Apărare antirachetă și antiaeriană din U.S. Army din zona Pacificului, pe 15 mai 2024, referindu-se la proiectul batalionul „compozit”, potrivit Star and Stripes.

Subsecretarul US Army, Gabe Camarillo a declarat, pe 14 octombrie, în timpul unei discuții la AUSA că solicitarea de buget pentru anul fiscal 2025 a serviciului include 5,6 miliarde de dolari, „care reprezintă o creștere cu 77%  pentru capabilitățile de apărare integrată antiaeriană și antirachetă în comparație cu anul anterior. Și asta se referă la orice, nu doar la modernizarea Patriot, senzorul LTAMDS sau IBCS care leagă totul împreună”, potrivit National Defense Magazine.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel