Utilizarea vehiculelor aeriene fără pilot (UAV), cunoscute sub numele de drone, pentru a arunca dispozitive explozive sau alte tipuri de proiectile expozitive a devenit o metodă din ce în ce mai frecventă pe frontul din Ucraina.
#Ukraine: A Russian 9A331M TLAR of the Tor-M2 air defense system and a very rare ISDM Zemledeliye remote mine-laying system were destroyed by the Ukrainian National Guard using drone-dropped munitions.
— ???????? Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) March 3, 2023
This marks the first confirmed loss of the ISDM Zemledeliye. pic.twitter.com/McsF7LTJb3
Această metodă este utilizat pe scară largă în Ucraina de către armata ucraineană, dar și de către forțele rusești pentru a distruge vehicule blindate și tancuri.
Utilizarea dronelor pentru a lansa muniții poate oferi o serie de avantaje față de formele tradiționale de atac aerian. Dronele sunt adesea mai mici, mai rapide și mai agile decât aeronavele tradiționale, ceea ce le face mai greu de detectat și interceptat. De asemenea, acestea pot fi operate de la distanță, permițând operatorului să rămână într-un loc sigur, relativ departe de ţintă vizată.
La 12 decembrie 2022, publicatia Army Recognition a relatat pentru prima dată că forțele armate ruse au desfășurat în Ucraina ultima generație de ISDM Zemledeliye, un aruncător de mine instalat pe șasiul unui camion militar Kamaz 6560 8x8 echipat cu două unităţi de lansare a câte 25 proiectile de 122 mm, capabile să lanseze mine antitanc sau antipersonal.
Acesta este primul caz documentat în care armata ucraineană a distrus un sistem ISDM Zemledeliye al Rusiei. După cum se poate observa, sistemul a fost distrus cu obuz lansat de o dronă. După cum au precizat militarii ucraineni, sistemul rusesc de apărare antiaeriană Tor-M1 a fost distrus în același mod. În timpul misiunii, au fost distruse, de asemenea, un sistem BM-21 Grad și două obuziere autopropulsate 2S1 Gvozdika.
ISDM Zemledeliye este capabil să lanseze mine pentru a acoperi în câteva minute o suprafață de teren care echivalează ca dimensiune mai multor terenuri de fotbal. Sistemul are o rază de acţiune de la 5 la 15 km, folosind rachete de calibru 122 mm, iar focosul este echipat cu mine antitanc sau antipersonal.
Una dintre caracteristicile cheie ale ISDM este reprezentată de capacitățile sale "inteligente". Minele pot fi setate să distrugă doar anumite tipuri de ținte, cum ar fi vehiculele blindate sau persoane. De asemenea, sistemul include senzori care pot diferenţa între un vehicul militar inamic şi unul ''prieten''.
ISDM este un sistem extrem de eficient pentru a crea rapid câmpuri minate și cu un risc minim pentru forțele armate ruse. Capacitățile sale inteligente îl fac un instrument valoros pentru tipuri de operațiuni militare, în special în situațiile în care se așteaptă ca inamicul să folosească vehicule blindate sau alte echipamente grele pe câmpul de luptă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News