Primele indicii privind zona în care forțele ruse vor încerca să atace masiv, au venit în iulie. Aproximativ 100.000 de militari ruși au fost concentrați, atunci, pe direcția Liman-Kupiansk pentru a ataca, sperând ca o parte din forțele ucrainene aflate în ofensivă pe direcția Zaporojie să fie mutate de acolo cu câteva sute de km mai la nord, iar presiunea pe apărarea rusă să scadă.
Deși au trecut aproape trei luni de când au început să constituie gruparea operativ-strategică pentru această ofensivă, forțele ruse nu s-au angajat, deocamdată, decisiv pe vreun anumit sector al frontului încercând să păstreze secrete direcția principală și planul de atac. Pentru a menține ambiguitatea asupra intenției finale, forțele ruse au lansat atacuri repetate și destul de puternice pe toate direcțiile tactice începând de la Marinka (la vest de Donețk) până la Kupiansk în nordul frontului.
Totuși, era clar de la început că la Marinka și Avdeevka rușii nu vor concentra forța principală de ofensivă deoarece cele două direcții erau prea apropiate de zona Zaporojie, iar forțele ucrainene puteau manevra relativ ușor. Pentru ruși mai rămânea varianta Bahmut, dar dispozitivul de luptă ucrainean din zonă s-a dovedit foate puternic reușind chiar să recupereze câteva localități la sud de Bahmut.
Direcția principală a ofensivei rusești din această toamnă este Liman-Kupiansk
Astfel, singura alternativă rămasă pentru direcția principală a ofensivei rusești din această toamnă este Liman-Kupiansk. De altfel, cele mai recente informații furnizate de oficialii ucraineni indică faptul că rușii au concentrat în această zonă, pe lângă un număr mare de militari, o cantitate mult mai mare de tancuri și artilerie față de zona Bahmut.
Peste 110.000 de militari ruși sunt concentrați în direcția Liman-Kupiansk, precum și 1.085 dintre tancuri ale acestora, aproape 2.000 de vehicule blindate de luptă, peste 700 de unități de sisteme de artilerie și aproape 500 de MLRS (aruncătoare de proiectile reactive), a declarat, pe 5 octombrie, șeful serviciului de presă al Grupului ucrainean de Forțe ”Est”, Ilya Yevlash.
Pe direcția Bakhmut, ocupanții au 51.000 de militari, 211 tancuri, 1.000 de vehicule de luptă blindate, 110 sisteme de artilerie și alte 100 de sisteme de lansare multiplă de rachete, a adăugat Yevlash.
Raportul de distribuție a forțelor și mijloacelor între zona Liman-Kupiansk și zona Bahmut ar fi trebuit să fie de 2:1, dar la tancuri este de 5:1, iar la artilerie (inclusiv MLRS) este de 6:1. Deci, se observă clar intenția rușilor de a ataca masiv pe direcția Liman-Kupiansk.
Referindu-se la dinamica luptelor din zona Liman-Kupiansk, Ilya Yevlash a precizat că situația este deosebit de dificilă.
,,Inamicul folosește foarte intens noile sale aeronave de atac Su-35, care pot angaja atât ținte aeriene, cât și terestre. De cele mai multe ori vin în perechi. Inamicul folosește și elicoptere Ka-52, folosește Su-25 (avioane), iar uneori și Mi-8 (elicoptere). Intensitatea operațiunilor de asalt (atac cu infanteria) a crescut. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 8 ciocniri militare”, a spus Yevlash.
Iminența unei ofensive rusești a fost reiterată recent chiar de ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu.
Pe 3 octombrie, acesta a spus că forțele armate ruse au numărul necesar de personal militar pentru a desfășura o nouă ofensivă militară.
Resursa umană pentru noua ofensivă rusă ar putea fi mai mare decât se estimează în prezent
Publicația ucraineană Defense Express și-a exprimat, recent, îngrijorarea că numărul de militari mobilizați în Rusia ar putea fi mult mai mare decât cei 300 – 350.000 anunțați oficial. Pornind de la faptul că în Osetia de Nord, au fost eliberate acte pentru 3.000 de persoane rănite în așa-zisă operație specială, care au rămas cu dizabilități la un total de 195.000 de bărbați cu vârsta 16-54 de ani din această republică nord-caucaziană, rezultă că 1,5% din populația masculină aptă de muncă a Osetiei de Nord a rămas afectată permanent după război, potrivit Defense Express.
Dacă s-ar putea extrapola observația Defense Express la nivelul întregii Rusii, ar rezulta că din aproximativ 36 de milioane de bărbați cu vârsta 16-54 de ani, peste 500.000 ar fi rămas cu dizabilități. Se pune atunci întrebarea câți au murit și câți au fost mobilizați?
Forțele Armate ruse acționează în continuare destul de previzibil, ceea ce le diminuează considerabil șansele de reușită.
Probabila ofensivă rusească pe direcția Liman-Kupiansk a devenit oarecum cunoscută încă din luna iulie, chiar dacă inițial nu se vorbea despre atât de multe tancuri și artilerie. Forțele ucrainene au avut timp să pregătească apărarea și, cel mai probabil, nu vor fi surprinse.
Singura surpriză ar putea fi de ce Statul Major General (SMG) rus alege să facă o operație care a fost anticipată de toată lumea. Este posibil ca SMG rus să se bazeze doar pe foarte mulți militari mobilizați. Chiar dacă aceștia sunt insuficienți pregătiți, numărul lor mare ar determina totuși redislocarea unor trupe ucrainene din zona Zaporojie pe direcția Liman-Kupiansk. Ar fi un succes dar ar putea fi însă o nouă eroare de calcul a conducerii militare ruse care din nou s-ar baza pe cantitate.
Chiar dacă reușește, ofensiva rusă se va opri după 10-15 km la râul Oskil, un aliniament greu de trecut. Singurul câștig al rușilor ar fi doar securizarea flancului nordic, fără să se știe dacă acest lucru va influența decisiv în favoarea lor cursul luptelor din zona Zaporojie.
Reamintim că la începutul războiului, rușii au atacat pe un front foarte larg cu foarte mulți militari. Ideea a fost foarte bună, dar fără sprijin de aviație care să umple golurile mari dintre unități, nu a putut fi implementată cu succes.
Ulterior, s-a încercat atragerea forțelor ucrainene pe un front mai îngust – doar în sudul și estul Ucrainei, unde rușii să-și poată folosi mai bine superioritatea în artilerie. S-au înșelat din nou pentru că nu au ținut cont de precizia superioară a armelor și munițiilor primite din partea Occidentului, iar acest lucru s-a întors împotriva lor.
Au bombardat masiv cu rachetele de croazieră și dronele Shaheed obiective în adâncimea teritoriului ucrainean intenționând să epuizeze rachetele antiaeriene ucrainene. Nu a dat rezultatul scontat iar acest fapt a mobilizat și mai mult Occidentul împotriva Rusiei.
Singurul lucru de masă care a contat până acum este minarea masivă a sudului Ucrainei și construirea de multe fortificații. Dar și acestea sunt pe cale să fie depășite, deoarece muniția și alimentele ajung tot mai greu în prima linie rusă.
Între timp, războiul economicos al Ucrainei merge înainte (chiar dacă încet), cu foarte puține pierderi și cu o întrebuințare extrem de eficientă a armelor și mai ales a muniției occidentale. Din nou ucrainenii au avut dreptate să fie cumpătați și să nu își cheltuiască resursele limitate pe acțiuni riscante, deși puteau avea un succes mai mare. Astfel, o posibilă întârziere sau diminuare a sprijinului american nu îi va pune într-o situație periculoasă, deoarece forțele lor armate sunt încă relativ intacte și noile contingente instruite în Occident vor veni în curând pe front.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News