În ultimul an, sute de noi sisteme de arme au fost trimise în Ucraina. Printre acestea se numără atât echipamente moderne occidentale, cât și arme sovietice deținute în principal de statele foste comuniste din Europe de Est.
Statele Unite au furnizat echipamente militare în valoare de peste 36 de miliarde de dolari, iar sistemele de rachete cu rază medie de acțiune HIMARS au jucat un rol cheie în contracararea agresiunii ruse în Ucraina începând cu 24 februarie.
Bruiajul GPS poate afecta și alte muniții „inteligente” americane, cum ar fi obuzele de artilerie Excalibur (proiectile ”inteligente” lansate de obuziere clasice, dar care sunt ghidate prin GPS), precum și bombele JDAM lansate din avion, despre care se făcea referire chiar în documentele ce se presupune că sunt scurse de la Pentagon.
Foto: Lansarea unei rachete dintr-un sistem HIMARS
Cu toate acestea se pare că și sistemele HIMARS au puncte slabe, iar acum au devenit mai puțin eficiente din cauza acțiunilor de război electronic întreprinse de Armata rusă.
„În ultimele luni, Rusia a interferat din ce în ce mai mult cu operarea sistemelor mobile de rachete fabricate în SUA care se află în Ucraina, folosind bruiaj electronic pentru a dezactiva sistemul de țintire prin GPS, determinând rachetele să rateze ținta”, se arată într-o analiză CNN.
Dar chiar și atunci când funcționează, HIMARS-urile au ratat din ce în ce mai mult ținte, a spus o sursă ucraineană informată de operatorii de drone din prima linie. Un operator de dronă de pe frontul de est a descris bruiajul efectuat împotriva HIMARS ca fiind unul„semnificativ”.
Potrivit surselor CNN, acest lucru i-a făcut pe specialiștii ucraineni - ajutați, evident, de partenerii americani - să caute modalități de reconfigurare a software-ului HIMARS pentru a contracara eforturile tot mai agresive creștere de bruiaj ale Rusiei.
„Este un joc constant de-a șoarecele și pisica”, de a găsi contramăsuri împotriva bruiajului, pentru ca rușii să contracareze aceste contramăsuri mai târziu. Și nu este clar cât de lung va fi acest joc”, a spus un oficial anonim al Pentagonului.
Având în vedere contraofensiva așteptată, deciziile care vor ajuta trupele ucrainene să obțină progrese semnificative devin și mai prioritare.
"Un lucru este să-i ții pe ruși acolo unde se află acum. Alt lucru este să-i alungi", a subliniat generalul de brigadă în retragere al armatei americane Steven Anderson.
Ucraina a primit până în prezent 18 HIMARS , iar SUA s-au angajat să trimită încă 20. Alți aliați NATO au donat, la rândul lor, 10 sisteme de rachete cu lansare multiplă, potrivit Departamentului de Stat.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News