UPDATE 3: Ministerul britanic al Apărării a negat miercuri declaraţiile Ministerului Apărării din Rusia conform cărora distrugătorul HMS Defender al Marinei Regale britanice a pătruns în apele teritoriale ruseşti din Marea Neagră şi a fost somat să retragă de acolo cu focuri de avertisment şi bombe lansate în calea sa de forţele ruse, relatează Reuters.
''Nu au fost trase focuri în direcţia HMS Defender şi nu recunoaştem alegaţia că au fost lansate bombe în calea sa (...) Credem că ruşii desfăşurau un exerciţiu de trageri în Marea Neagră şi avertizau în prealabil navele asupra activităţii lor'', notează pe Twitter Ministerul britanic al Apărării.
Ulterior, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a precizat că HMS Defender se deplasa dinspre portul ucrainean Odesa către Georgia, pe o rută recunoscută internaţional.
''Aşa cum este normal pentru această rută, HMS Defender a intrat în coridorul recunoscut internaţional pentru separarea traficului. Nava a părăsit în siguranţă coridorul la ora 09:45 BST (British Summer Time). Aşa cum este procedura de rutină, navele ruseşti i-au acoperit trecerea şi a fost atenţionată cu privire la exerciţiile din vecinătatea sa extinsă'', a explicat Wallace.
We believe the Russians were undertaking a gunnery exercise in the Black Sea and provided the maritime community with prior-warning of their activity.
— Ministry of Defence Press Office (@DefenceHQPress) June 23, 2021
No shots were directed at HMS Defender and we do not recognise the claim that bombs were dropped in her path.
“As is normal for this route, she entered an internationally recognised traffic separation corridor. She exited that corridor safely at 0945 BST. As is routine, Russian vessels shadowed her passage and she was made aware of training exercises in her wider vicinity.”
— Ministry of Defence ???????? (@DefenceHQ) June 23, 2021
2/2
Update 2:
''Distrugătorul a fost avertizat că va fi folosit armamentul dacă trece graniţa Federaţiei Ruse. El nu a reacţionat la avertisment'', mai menţionează Ministerul rus al Apărării, potrivit Agerpres.
Defender a părăsit apele ruseşti la scurt timp, după ce înaintase până la 3 kilometri în interiorul acestora, a adăugat ministerul rus.
Distrugătorul HMS Defender al Royal Navy se aflat în Marea Neagră, unde participa la manevre militare alături de distrugătorul cu rachete ghidate USS Laboon al US Navy și nava de război olandeză HNLMS Evertsen.
În urmă cu două zile, DefenseRomania a relatat, citând un comunicat al Ministerului rus al Apărării, că două corvete rusești monitorizează direct acțiunile navelor de luptă ale NATO în Marea Neagră. Corvetele Dmitry Rogachev și Pavel Derzhavin (Proiect 22160) asigură monitorizarea grupării navale a NATO, care este formată din distrugătorul D36 Defender al Forțelor Navale ale Marii Britanii și fregatei F805 Evertsen din cadrul Forțelor Navale ale Olandei.
Update 1:
Tabloidul britanic The Mirror precizează, citând surse ruseşti că: ,,la ora 11:52 dimineața, pe 23 iunie, distrugătorul HMS Defender al Marinei Regale Britanice, care opera în partea de nord-vest a Mării Negre, a încălcat granița și a intrat trei kilometri în apele teritoriale rusești, în largul Capului Fiolent aflat în apropierea Sevastopolului’'.
„La 12:06 și 12:08, o navă rusă de patrulare a efectuat focuri de avertizare. La 12:19 un Su-24M a efectuat focuri de avertizment folosind 4 bombe OFAB-250’’, mai precizează sursa citată.
Până la acesta oră nu există o reacţie oficială a Ministerului britanic al Apărării faţă de cele susţinut de Rusia.
Ştirea iniţială:
DefenseRomania recomandă cititorilor săi să trateze momentan această informaţie cu scepticism, deoarece Ministerul rus al Apărării exagerează de cele mai multe ori în comunicatele sale de presă.
Un alt aspect de care trebuie ţinut cont: Ministerul rus al Apărării nu a precizat, dat şi ora la care acest incident ar fi avut loc şi nici nu a pus la dispoziţia publicului materiale foto/video care să ateste că incidentul chiar a avut loc.
Această recomandare vine pe baza unui alt aşa zis incident naval pentru în Marea Neagră între nave ruseşti şi britanici. În luna aprilie mai multe agenţii de presă din Federaţia Rusă au precizat, citând surse din Forțele Navale și Forțele Aeriene, că distrugătorul britanic HMS Dragon a pătruns anul trecut în apele teritoriale ale Rusiei din zona Peninsulei Crimeea.
Mass-media rusă a relatat incidentul într-un mod propagandistic, că distrugătorul britanic HMS Dragon a fost alungat de intervenţia Forţelor Navale Ruse. Ministerul britanic al Apărării a răspuns falsei naraţiuni a generalul rus Vladimir Kulișov, adjunct al FSB, pe care mass-media rusă s-a grăbit să o rostogolească, precizând că cele relatate sunt departe de a fi adevărate.
Ministerul britanic al Apărării a calificat drept „categoric neadevărate” afirmațiile generalului rus Vladimir Kulișov potrivit cărora Forţelor Navale Ruse au alungat distrugătorul britanic HMS Dragon din apele teritoriale rusești din apropierea Peninsulei Crimeea.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News