Statul Major General (SMG) ucrainean, în primul raport privind situația operațională pentru data de 15 februarie, a anunțat că forțele ruse au efectuat 35 de atacuri pe direcția Kupiansk.
”În direcția Kupyansk, ocupanții ruși au atacat pozițiile Forțelor de Apărare de 35 de ori în zona așezărilor Dvorichna, Petropavlivka, Stepova Novoselivka, Kolisnykovka, Lozova și în direcția Novoosynove.”
Asaltul rusesc, lansat pe un front total de aproximativ 55 – 60 de kilometri, nu s-a încheiat și potrivit SMG ucrainean mai ”erau în desfășurare 23 de lupte” din cele 35.
Deocamdată, nu se cunosc prea multe informații despre evoluția asaltului rusesc dar, mișcarea forțelor ruse pare o surpriză deoarece, vine după o perioadă de peste o lună și jumătate în care numărul de confruntări a fost unul mai scăzut față de obicei, medie zilnică situându-se la 8 lupte. Până în prezent, cel mai mare număr de atacuri rusești pe direcția Kupiansk a fost de 32, fiind înregistrat la data de 30 august 2024. Totuși, acea zi a debutat cu jumătate din numărul de atacuri de acum, pentru a se intensifica în următoarele ore.
De asemenea nu se cunoaște cum a fost organizat întregul episod ofensiv rusesc, dacă au fost angajate forțe suplimentare sau nu dar, rapoartele următoare ale SMG ucrainean pentru ziua de 15 februarie vor face anumite clarificări privind amploarea asaltului.
Kupiansk, un cap de pod important
Este de așteptat ca nivelul ridicat de luptă să râmână și în zilele care urmează deoarece, cel mai probabil, forțele ruse au reușit, în cele aproape două luni de intensitate ceva mai scăzută a acțiunilor, să acumuleze suficient personal și mijloace pentru a încerca să ocupe orașul Kupiansk.
Localitatea, prin mărimea și poziția sa, pe cele două maluri ale râului Oskil, are o importanță operativ-tactică deoarece, ar permite consolidarea unui cap de pod cu o capacitate mai mare de staționare și protecție a trupelor și implicit mai greu de eliminat de către militarii ucraineni.
Intensificarea, de aproximativ patru ori, înregistrată pe direcția Kupiansk, vine la pachet cu o dublare bruscă a efortului ofensiv rusesc pe direcția vecină – Liman, o stratagemă prin care forțele ruse ar putea să atragă o parte din efortul ucrainean de contraatac alocat răspunsului la Kupiansk.
În ultimele zile, inclusiv în cadrul Conferinței de pace de la Munchen se discută intens despre un plan de pace propus de SUA, căruia i se dau șanse mari de reușită. Pe acest fond de informație aproape sigură privind pacea, forțele ruse par să arunce în luptă tot mai mulți militari, posibil chiar ultimele rezerve pe anumite direcții, cu intenția să rămână cu un câștig teritorial cât mai substanțial dar și punându-și speranța că vor fi salvați de clopoțel.
Abordarea rusească ar putea fi o armă cu două tăișuri, dar dacă există certitudinea că va urma pacea comportamentul de pe front al rușilor este un fel de pariu trucat. Cu alte cuvinte, toată această publicitate cu planul de pace ar putea fi jucat foarte mult în favoarea Rusiei fără ca Occidentul să realizeze. Deocamdată desfășurarea evenimentelor pare să avantajeze Rusia, deoarece Ucraina, cu excepția reluării ofensivei în Kursk și acolo mai mult pentru consolidarea pozițiilor deținute, este mult mai circumspectă și nu se lansează în atacuri care ar putea duce la distrugerea armatei sale.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News