Forțele paramilitare din Sudan anunță formarea unui guvern alternativ. Criza se adâncește după scenariul libian

Harta Sudan / britannica.com
Harta Sudan / britannica.com

Forțele paramilitare de Sprijin Rapid (RSF) din Sudan au anunțat formarea unui guvern alternativ, la doi ani de când țara se confruntă cu un război brutal care a făcut zeci de mii de morți și a declanșat ceea ce Națiunile Unite numește “cea mai mare criză umanitară”.

RSF, conduse de Mohamed Hamdan Dagalo – cunoscut și sub numele de Hemedti – au anunțat marți, 15 aprilie, înființarea „Guvernului Păcii și Unității” în zonele aflate sub controlul său. Mișcarea reprezintă o provocare directă a administrației actuale reprezentate de armata regulată condusă de generalul Abdel Fattah al-Burhan.

„La această aniversare, declarăm cu mândrie înființarea Guvernului Păcii și Unității, o coaliție largă care reflectă adevărata față a Sudanului”, a declarat Dagalo pe Telegram.

RSF și aliații săi semnaseră deja o cartă la Nairobi în februarie, în care își prezentau intenția de a forma o autoritate alternativă, iar acum Dagalo a anunțat că au aprobat o constituție de tranziție, pe care a descris-o drept o „foie de parcurs pentru un nou Sudan”. Documentul propune un consiliu prezidențial format din 15 membri, reprezentând toate regiunile țării.

Experții au avertizat de mult că prelungirea conflictului riscă să fractureze definitiv Sudanul, în timp ce pasul actual făcut de RSF pentru “înrădăcinarea” în Darfur aduce situația foarte aproape de o „separare de facto”.

De la izbucnirea războiului la 15 aprilie 2023, aproape 13 milioane de persoane au fost strămutate, fără nicio soluție politică în vedere. Luptele au început după luni de tensiuni între armata Sudanului și RSF, cândva aliați apropiați care au condus împreună lovitura de stat din 2021 prin care s-a oprit o tranziție condusă de civili.

 

Poziția internațională față de situația din Sudan

 

În timp ce RSF încearcă să-și consolideze controlul în vestul Sudanului, paramilitarii și milițiile aliate se confruntă cu un control internațional reînnoit asupra comportamentului lor în război.

Statele Unite au criticat marți RSF pentru că au atacat în ultimele zile civili din și în jurul taberelor Zamzam și Abu Shouk, din regiunea Darfur de Nord, – care găzduiesc sute de mii de persoane strămutate..

ONU a declarat că cel puțin 300 de civili au fost uciși în atacurile RSF asupra taberelor de vineri și sâmbătă.

„Suntem profund alarmați de rapoartele că RSF a vizat în mod deliberat civili și actori umanitari”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Tammy Bruce. Aceasta a cerut tuturor părților să respecte dreptul internațional umanitar și să răspundă pentruîncălcarea acestuia.

Odată cu adâncirea crizei umanitare din Sudan, Regatul Unit a găzduit o conferință a donatorilor la Londra, unde partenerii internaționali s-au angajat să intensifice sprijinul.

Uniunea Europeană a promis un sprijin de peste 592 de milioane de dolari, în timp ce Marea Britanie a angajat încă 158 de milioane de dolari.

„Avem nevoie de diplomație răbdătoare”, a spus ministrul de interne al Marii Britanii, David Lammy. "Nu ne putem resemna cu un conflict inevitabil. Nu putem reveni aici, peste un an, având aceeași discuție."

Guvernul aliniat militar al Sudanului a criticat organizarea conferinței, menționând că nu au fost invitați reprezentanți ai fiecărei facțiuni.

Copreședinții conferinței au emis un apel unificat pentru o încetare imediată a focului și o tranziție la un regim civil, subliniind importanța prevenirii împărțirii Sudanului și a împiedicării intervenției actorilor externi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel