Ziua Porţilor Deschise. Flotila Fluvială la Cernavodă

Sebastian Florea |
Data actualizării: | Data publicării:

Două bastimente din componenţa Flotilei Fluviale vor acosta miercuri după-amiază la Cernavodă pentru a participa la Ziua Porţilor Deschise în Portul Cernavodă.

Evenimentul este organizat în contextul serbării Zilei Marinei Române, informează un comunicat de presă al Statului Major al Forţelor Nave (SMFN).

Potrivit sursei citate, miercuri, începând cu ora 16,00, cetăţenii oraşului sunt aşteptaţi în Portul Cernavodă pentru a vizita navele din componenţa Flotilei Fluviale şi pentru a se familiariza cu specificul carierei de marinar militar, cu ocazia Zilei Porţilor Deschise.

Purtătorul de cuvânt al SMFN, col. Corneliu Pavel, a declarat, pentru Agerpres, că cele două bastimente ce vor acosta în Portul Cernavodă - Monitorul Fluvial (MF) 46 - Ion C. Brătianu şi Vedeta Blindată (VB) 180 - Rovine- au plecat marţi din Portul Militar Brăila, navigând în amonte, până la Cernavodă. Joi, cele două nave vor tranzita Canalul Dunăre - Marea Neagră până în Portul Militar Constanţa, pentru a participa la Ziua Porţilor Deschise, de aici, urmând să intre în componenţa dispozitivului de defilare în cadrul Exerciţiului FNR 18.10, organizat cu prilejul Zilei Marinei Române.

'Referindu-ne la cele două nave MF 46 şi VB 180, vreau să vă precizez că acestea sunt construite în şantierele navale româneşti, la Drobeta Turnu Severin şi Mangalia, în perioada 1989-1994 şi reprezintă Divizionul 67 - Nave Purtătoare de Artilerie şi Divizionul 88 - Vedete Fluviale. Cele două divizioane aparţin Flotilei Fluviale, o importantă structură de forţă a Marinei Militare Române ce poate disloca, în maxim 48 de ore, platforme de luptă din estul în vestul ţării, pe Dunăre, adică de la Tulcea la Baziaş. Zona de responsabilitate a Flotilei Fluviale este delimitată de la Sulina la Călăraşi, dar navele se pot deplasa şi acţiona pe tot sectorul Dunării, în apele teritoriale şi internaţionale', a spus Corneliu Pavel.

Monitorul Fluvial 46 Ion C. Brătianu a fost lansat la apă în anul 1994, la Drobeta Turnu Severin, şi este comandant de căpitanul Alin Chiriac, având la bord un echipaj alcătuit din 60 de ofiţeri, subofiţeri, maiştri militari şi marinari, bastimentul făcând parte din categoria de nave militare româneşti cu cele mai multe guri de foc, 96 de tunuri şi mitraliere, de la calibrul 14,5 mm până la 122 mm.

Aceste nave pot executa atât trageri la vedere, pe fluviu şi în proximitatea teritoriului, cât şi trageri indirecte, fără vizualizarea ţintei, până la distanţa de 20 km, ele fiind pregătite să intervină în sprijinul infanteriei marine şi a forţelor terestre. Vedeta Blindată 180 - Rovine, comandată de căpitanul Marin Barbu, a fost construită în anul 1989, la Şantierul Naval Mangalia, şi are la bord un echipaj format din 40 de marinari militari. Nava a făcut parte din programul special de modernizare a propulsiei, în carere au fost incluse cinci vedete din aceeaşi clasă, fiind dotată în prezent cu trei motoare noi tip DOOSAN şi două generatoare diesel Volvo.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel