Săptămâna trecută, pe 7 octombrie, compania Naval Group a prezentat, printre multe alte proiecte, un prototip de dronă submarină de mari dimensiuni, dezvoltată pentru a răspunde cerinţelor forţelor navale care intenţionează să desfăşoare misiuni în ape oceanice.
Potrivit publicaţiei Opex 360, Naval Group a dezvoltat acest proiect timp de cinci ani, cu ajutorul companiei Thales și al companiei Delfox. Această dronă subacvatică de mari dimensiuni are 10 metri lungime, cântăreşte aproape zece tone şi se poate scufunda la o adâncime de 150 de metri, navigând cu o viteză de 15 noduri.
.@navalgroup unveiled today a large UUV demonstrator. The project started between 2016 and 2018. The 10 meters long / 10 tons drone was launched in November 2020. It is a self funded (Naval Group) project. pic.twitter.com/RKG1hjnKor
— Xavier Vavasseur (@xaviervav) October 7, 2021
Caracterul său „oceanic” presupune că va avea o autonomie de câteva săptămâni, datorită unui sistem de propulsie care funcționează cu hidrogen.
Lansat în noiembrie 2020, un prototip al acestei drone subacvatice a trecut printr-o primă etapă de testare în largul orașului port Toulon, în februarie 2021.
Avantajul acestui ’’submarin de buzunar’’ este că va fi complet autonom, adică, datorită inteligenței artificiale, își va putea reconfigura misiunea și traiectoria de la sine în funcție de evoluția situației tactice.
Datorită senzorilor de la bord [sonar, radar și cameră], această dronă subacvatică va putea efectua misiuni de patrulare pe o rază de o sută de mile marine, putând fi controlată de la bordul unei nave de suprafaţă sau dintr-un port.
Potrivit Opex 360, o astfel de dronă subacvatică ar putea fi folosit pentru a detecta și identifică posibilele amenințări, funcţionând ca un ’’cercetaș” al unui grup de nave.
Potrivit unui reprezentant al companiei Naval Group, drona subacvatică a fost gândită ca un sistem de culegere de informaţii, dar, cu toate acestea, nu este exclusă posibilitatea ca în viitor să fie şi înarmată – ceea ce va ridica întrebări cu privire la „autonomia decizională” pe care i-o va oferi inteligența artificială de la bord. În acest caz, decizia de a-și folosi eventualul armament ar trebui să revină unei persoane.
Cu alte cuvinte, francezii de la Naval Group considera că este prematur şi riscant să laşi o dronă de tip submarin să-şi folosească când doreşte sisteme de arme din dotare, iar aceasta decizie trebuie luată exclusiv de centrul de comandă şi control.
Pentru moment, Marina franceză, nu este implicată direct în acest proiect condus de Naval Group. Cu toate acestea, compania speră să poarte discuții cu Ministerul francez al Apărării, astfel încât drona sa subacvatică să poată intra în dotarea Forţelor Navale Franceze până în 2025.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News