Din partea americană, la manevrele desfășurate pe 09 februarie au participat distrugătoarele Donald Cook (DDG 75) și Porter (DDG 78), precum și un avion de patrulare antisubmarin P-8A. Turcia a fost reprezentată de fregatele Orucreis (F 245) și Turgutreis (F 241), de două avioane de vânătoare F-16 și un avion de cercetare.
“Salutăm această oportunitate pentru navele marinei americane USS Donald Cook și USS Porter de a desfășura exerciții cu Forțele Armate turcești în Marea Neagră. În calitate de aliați NATO, împărtășim un angajament față de pacea și stabilitatea din Europa și Orientul Mijlociu. Exercițiile comune creează încredere, îmbunătățesc comunicațiile și consolidează parteneriatul nostru de securitate, care este deja puternic în Regiunea Mării Negre”, a declarat ambasadorul SUA în Turcia, David Satterfield.
Cele patru nave de suprafață s-au întâlnit în Marea Neagră dimineața devreme pentru a se pregăti pentru o zi întreagă de interoperabilitate, demonstrând angajamentul continuu al Marinei SUA față de Turcia și cooperarea NATO în regiune.
“Turcia este un aliat și un partener maritim NATO foarte apreciat, ale cărui operațiuni comune cu Marina SUA în Marea Neagră întăresc avantajul asimetric al NATO. Capacitatea noastră de a colabora și de a opera împreună se bazează pe solidaritatea și forța NATO, care permite stabilitatea în domeniul maritim”, a declarat comandantul Flotei a 6-a a SUA, viceamiralul Gene Black.
În primul rând, două avioane de vânătoare turcești de tip F-16 s-au alăturat navelor de luptă pentru a efectua un exercițiu de apărare antiaeriană, unde controlorii de trafic de pe fiecare navă au coordonat aeronavele în misiune. Apoi, navele au efectuat o serie de manevre tactice, cu exerciții de comunicații și cu verificarea abilităților de manevrare. În cele din urmă, grupul a încheiat ziua prin desfășurarea unui exercițiu antisubmarin. Un avion american P-8 Poseidon a cooperat cu navele din cele două state pentru a extinde capabilitățile antisubmarin.
“A fost o onoare și o plăcere să lucrez cu Marina Turcă în timpul exercițiilor de astăzi. Omologii noștri turci sunt în mod clar marinari profesioniști bine pregătiți și ambele părți au câștigat o experiență tactică valoroasă în scurt timp”, a spus comandantul distrugătorului Donald Cook, comandor Matthew Curnen.
Exercițiul a oferit o competență operațională în războiul antisubmarin și de la suprafața apei pentru a spori operațiunile globale multilaterale în rândul aliaților NATO.
Pe de altă parte, exercițiul aero-naval comun desfășurat în Marea Neagră a determinat o reacție violentă din partea Federației Ruse. Astfel, Ambasada rusă din SUA a cerut părții americane să pună capăt “zăngănitului de arme” în Marea Neagră, precizând că “autoritățile de la Washington caută pretexte pentru a-și spori prezența în regiune”.
“Se pare că Flota a 6-a abia așteaptă să găsească un dușman în Marea Neagră. Caută disperată o scuză - acum deschisă sub stindardul exercițiilor militare - pentru a-și consolida prezența în regiune”, se arată într-o postare pe Twitter a Ambasadei ruse.
“Facem apel la armata americană să oprească zgomotul nesăbuit și să-și desfășoare activitatea în apele teritoriale ale SUA. Pacea și securitatea în Marea Neagră nu au nevoie de intervenție străină”, au adăugat diplomații ruși.
Comentariul autorului: Distrugătoarele USS Donald Cook și USS Porter au părăsit Marea Neagră pe 10 februarie. Acestea se aflau în regiune din 23 și respectiv 28 ianuarie.
La apropierea acestora de Strâmtoarea Bosfor, două bombardiere rusești cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3 au survolat apele neutre ale Mării Negre, simulând probabil un atac asupra navelor americane.
Pe timpul prezenței în Marea Neagră, cele două nave de luptă aparținând Forțelor Navale ale SUA au mai participat la o serie de exerciții comune cu nave din România, Ucraina și Georgia.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News