Forțele de Apărare Israeliene au început demolarea rețelei de tuneluri a Hezbollah descoperite în sudul Libanului (Foto/Video)

S.I. Catalin |
Data publicării:
IDF lovește rețelele de tuneluri ale Hezbollah în sudul Libanului. Sursa foto: IDF.
IDF lovește rețelele de tuneluri ale Hezbollah în sudul Libanului. Sursa foto: IDF.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că au fost distruse peste 50 de tuneluri și alte „infrastructuri teroriste” și că a fost confiscat un depozit de arme unde s-au găsit inclusiv mine și rachete antitanc.

Armata israeliană (IDF) afirmă că a descoperit o rețea de tuneluri în sudul Libanului, utilizate de gruparea militantă Hezbollah.

Israelul afirmă că este în curs de demolare a tunelurilor pentru a împiedica Hezbollah să le folosească că rampă de lansare pentru a ataca Israelul, într-un mod similar incursiunii Hamas de anul trecut, care a declanșat războiul din Gaza.

IDF a declarat că și-a petrecut ultimele două săptămâni cercetând sudul Libanului pentru a descoperi ceea ce consideră a fi capacitățile de atac în adâncime ale Hezbollah, evidențiate de un sistem de tuneluri echipat cu depozite de arme și lansatoare de rachete care, potrivit Israelului, reprezintă o amenințare directă pentru comunitățile israeliene din apropierea granitei cu Libanul.

Într-o postare pe X, IDF a declarat că peste 50 de tuneluri și alte „infrastructuri teroriste” au fost distruse și că a fost confiscat un depozit de arme.

Războiul Israelului împotriva grupării teroriste Hezbollah susținute de Iran se întinde până în interiorul Libanului. Dar campania să terestră, lansată la 30 septembrie, s-a concentrat pe o zonă îngustă de teren de-a lungul frontierei, unde Hezbollah are o prezență de lungă durată și unde se află mulți dintre susținătorii grupării teroriste.

Gruparea Hamas din Gaza, cu care Hezbollah se aliniază ideologic, întreține, de asemenea, un labirint de tuneluri subterane, iar sâmbătă, IDF a publicat o înregistrare video care, potrivit acesteia, îl arată pe fostul lider al grupării, Yahya Sinwar, folosindu-le pentru a fugi din Cisiordania cu o zi înainte de atacul din 7 octombrie asupra Israelului.

IDF a declarat că imaginile, care ar fi fost filmate pe 6 octombrie, îl arată pe Sinwar și pe soția și copiii săi folosind tunelurile pentru a muta obiecte precum saltele, sticle cu apă și alte obiecte.

„Nu erau ostatici cu Sinwar atunci când acesta a fost eliminat. Uciderea lui Sinwar este rezultatul unui an de eforturi operaționale și de informații pentru a-l aduce pe el și pe alți lideri Hamas în fața justiției. Sinwar a fost eliminat, dar misiunea noastră nu s-a încheiat. Nu ne vom odihni până când nu vom aduce acasă toți ostaticii noștri”, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari.

Sinwar a fost creierul incursiunii din 7 octombrie în Israel, în urma căreia 1 200 de persoane au fost ucise și aproximativ 250 de ostatici au fost duși înapoi în Gaza, unde se pare că se află încă aproximativ 100.

Acesta a fost ucis de armata israeliană miercuri, după ce a fost găsit și identificat într-un apartament din Rafah. Între timp, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat că „oricine încearcă să le facă rău cetățenilor Israelului va plăti un preț greu”.

Aceste comentarii vin după ceea ce Israelul descrie drept o tentativă de asasinat a Hezbollah asupra lui Netanyahu.

Sâmbătă dimineața, trei drone au țintit reședința lui Netanyahu din orașul de coastă Caesarea din nordul țării.

Două dintre drone au fost doborâte, dar una a lovit clădirea. Autoritățile israeliene nu au confirmat amploarea pagubelor, dar au declarat că nici Netanyahu, nici soția sa, Sară, nu se aflau în casă în momentul atacului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel