Forțele Armate vor fi autorizate să doboare drone civile pentru apărarea obiectivelor militare

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

MApN vrea să aducă o serie de modificări la Legea 122/2011 privind regimul armelor, dispozitivelor militare și munițiile deținute de MApN și forțele militare străine pe teritoriul României. Aceste modificări sunt necesare întrucât legislația actuală nu permite combaterea activităților neautorizate a dronelor fiind pusă în pericol securitatea obiectivelor militare.

În Expunerea de Motive se arată că: ”Sub impulsul dezvotărilor tehnologice se constată o diversificare a spațiului de manifestare a unor riscuri și amenințări la adresa obiectivelor militare, personalului ori tehnicii Ministerului Apărării Naționale sau/și a forțelor aliate ale României dislocate pe teritoriul național.

Disponibilitatea comercială a dronelor, în special a vehiculelor aeriene fără pilot, a generat noi provocări de securitate atât pentru forțele militare dislocate în tearele de operații, obiectivele militare, obiectivele guvernamentale și industriale, cât și pentru organizatorii de evenimente publice cu mare participare de oameni.

Astfel dronele reprezintă amenințări emergente, dificil de detectat, urmărit, contracarat, în principal din cauza insuficientei detalieri a cadrului legislativ cât și lipsei mijloacelor de contracarare”.

 

Activități de spionaj cu drone civile

 

”Principalele amenințări reprezentate de utilizarea neautorizată a dronelor la adresa personalului și obiectivelor militare sunt: executarea de activități de observare/supraveghere, direcționarea focului sistemelor de lovire și evaluarea efectului la țintă, culegere de informații și/sau acțiuni de sabotaj împotriva unor obiective militare.

În ultima perioadă a fost semnalat un trend crescător al situațiilor în care obiective militare, în special cele în zone izolate, au fost subiectul survolării neautorizate cu UAV-uri”, se precizează în document.

 

Deschiderea focului

 

”Prin modificarea legii se asigură cadrul legal pentru personalul MApN să utilizeze dispozitive de contracare a dronelor care comit un act ostil.

Pentru doborârea dronelor se va folosi progresiv forța: de la sisteme de bruiaj puternice, microunde, laser, la uz de armă și până la sprijin aerian, când piloții pot deschide focul cu armamentul de la bord pentru asigurarea securității. Aceleași etape se aplică și în cazul survolării neautorizate a navelor militare, maritime și fluviale”, se mai arată în propunerea de modificare a legii, care are nevoie de avizul CSAT și al Consiliului Legislativ.

Anul acesta România va demara mult așteptatul program de achiziționare a dronelor tactice, iar potrivit informațiilor noastre, MApN are pe masă trei oferte.

În cadrul audierilor care au avut loc în Parlament pentru votarea bugetului MApN, ministrul apărării Nicolae Ciucă a confirmat că anul acesta țara noastră va începe procedura de achiziționare a sistemelor UAV.

"Suntem în măsură să demarăm noi programe de înzestrare, unul dintre ele a fost deja aprobat în Parlament, este vorba de sistemul de rachete de coastă, urmând ca anul acesta să identificăm şi să derulăm procesul de începere a achiziţiei pentru drone”, a afirmat la vremea respectivă Nicolae Ciucă.

CITEȘTE ȘI: Trei oferte de drone pentru România: Hermes 450, Watchkeeper X și Heron

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel