Forţele Armate Ucrainene, utilizând drone de atac cu rază lungă de acţiune, au distrus un depozit de rachete ruseşti Kh-22 de la baza aeriană Shaikovka (Foto)

Cristian Soare |
Data publicării:
Racheta Kh-22
Racheta Kh-22

Dronele de atac au distrus un depozit cu rachete Kh-22/32 și o facilitate tehnică pentru mentenanța acestora în timpul unui atac asupra bazei aeriene Shaykovka. Acest imagini sunt confirmate pe baza imaginilor din satelit publicate de comunitatea de analisti cyber CyberBoroshno.

Dronele au atacat baza aeriană, unde se află bombardierele strategice Tu-22M3, în noaptea de 31 martie 2025. Atacul a deteriorat infrastructura bazei aeriene, distrugând în principal hangarul destinat pregătirii rachetelor Kh-22/32, unde acestea erau încărcate cu combustibil și pregătite înainte de lansare. Atacul asupra bazei aeriene a avut loc în noaptea de 30-31 martie 2025

După cum a remarcat comunitatea analistilor CyberBoroshno, rachetele necesită realimentare cu combustibil lichid, dar după atac, conform imaginilor din satelit, unitățile fixe de realimentare au dispărut, potrivit publicaţiei ucrainene Militarnyi.

De asemenea, pe aerodrom au fost observate instalații de depozitare a rachetelor supersonice Kh-22/32 distruse. Unul dintre acestea, situat în apropierea zonei de garare a aeronavelor, a fost grav avariat, conform imaginilor din satelit.

Trebuie remarcat faptul că obiectul situat acolo nu a putut fi identificat la unul dintre spațiile destinate staționării aeronavelor. Din punct de vedere vizual, se pare că ar putea fi resturi ale unei aeronave în acest loc, dar este posibil ca acestea să fie resturi ale unei clădiri.

La acel moment, autoritățile ruse au precizat că 24 de drone au țintit baza aeriană și, potrivit acestora, toate dronele au fost interceptate cu succes de sistemele de apărare aeriană.

Cu toate acestea, rusii nu au oferit nicio explicație cu privire la exploziile auzite în incinta bazei aeriene.

Baza aeriană găzduiește bombardierele strategice Tu-22M3 ale Regimentului 52 de bombardiere grele din Federația Rusă (unitatea militară 33310), care este implicat în atacuri asupra teritoriului ucrainean cu rachete Kh-22/32.

Trebuie remarcat faptul că dronele ucrainene cu rază lungă de acțiune au vizat această bază aeriană de cel puțin trei ori - în septembrie 2024, august 2023 și octombrie 2022.

Comentariul autorului: Campania insistentă a Ucrainei de a desfășura atacuri cu drone împotriva aerodromurilor rusești care găzduiesc bombardiere strategice și depozite de rachete a devenit un element important, deși asimetric, în războiul în curs. În timp ce amploarea pagubelor și impactul lor pe termen lung rămân subiecte de dezbatere, informaţiile disponibile in spaţiul public, împreună cu analizele experților militari, sugerează că aceste atacuri joacă un rol crucial în modelarea traiectoriei conflictului.

Importanța strategică a acestor baze nu poate fi subestimată. Acestea servesc drept platforme de lansare pentru aviația rusă cu rază lungă de acțiune, responsabilă de lansarea rachetelor Kh-22/32, precum și a altor rachete de croazieră lansate din aer, împotriva orașelor și infrastructurii critice ucrainene.

Aceste rachete Kh-22 „Carrier killer” din era sovietică, deși aveau o precizie limitată împotriva țintelor terestre, au provocat distrugeri semnificative datorită având o încărcătură explozivă puternică. Rachetele mai moderne Kh-32, deși reprezintă o îmbunătățire, au un scop similar. Întreruperea operațiunilor pe aceste aeroporturi are un impact direct asupra capacității Rusiei de a-și proiecta puterea adânc în teritoriul ucrainean.

Informațiile, deși adesea incomplete și supuse verificării, descriu o imagine a creșterii puterii militare a Ucrainei. Analiștii de informații din surse deschise (OSINT) au documentat numeroase atacuri cu drone raportate asupra unor baze aeriene precum Engels-2 în regiunea Saratov, Dyagilevo în regiunea Ryazan și Soltsy-2 în regiunea Novgorod - toate situate la sute de kilometri de frontiera ucraineană.

Imaginile obținute prin satelit în urma acestor lovituri au evidențiat adesea avarii la aeronave, inclusiv la bombardierele strategice Tu-95 „Bear” și Tu-22M3 „Backfire”. Deși Rusia a minimalizat în mod constant amploarea daunelor, frecvența și distanța acestor atacuri sugerează creșterea capacității Ucrainei de a penetra apărarea aeriană rusă.

Experții militari evidențiază mai multe beneficii-cheie pentru Ucraina care decurg din aceste operațiuni cu drone. În primul rând, acestea forțează Rusia să cheltuiască resurse semnificative pentru consolidarea apărării aeriene departe de linia frontului, deturnând resurse care ar putea fi utilizate în operațiuni ofensive în estul și sudul Ucrainei.

În al doilea rând, atacurile creează incertitudine și perturbă ritmul operațional al aviației strategice a Rusiei. Chiar dacă aeronavele nu sunt distruse, amenințarea unui atac necesită dispersarea activelor, măsuri de securitate sporite și, eventual, o reducere a numărului de zboruri, limitând astfel eficacitatea de atac cu rază lungă de acțiune a Rusiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel