Forţele Armate Ucrainene confirmă cu imagini că au reuşit să distrugă mai multe sisteme ruseşti Pantsir-S1 (Foto/Video)

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Distrugerea sistemului rus de apărare antiaeriană Pantsir-S1 în regiunea Donețk. Iunie 2024. Sursa foto: Canalul de Telegram Dosye Shpiona.
Distrugerea sistemului rus de apărare antiaeriană Pantsir-S1 în regiunea Donețk. Iunie 2024. Sursa foto: Canalul de Telegram Dosye Shpiona.

Armata ucraineană a distrus cu o rachetă GMLRS un sistem rusesc de apărare antiaeriană Pantsir-S1 care se afla în regiunea Donețk. După cum reiese din informaţiile publicate pe canalele reţelei de mesagerie Telegram, sistemul rus de apărare aeriană a fost lovit de un sistem ucrainean de rachete HIMARS.

Conform fotografiilor, incendiul rezultat în urma atacului cu rachete ucrainene a avariat parțial său complet sistemul radar al vehiculului şi componenta artilerie a sistemului. Având în vedere acest lucru, vehiculul poate fi considerat complet distrus.

Cele două tunuri automate de 30 mm ale sistemului sunt îndreptate în sus, la un unghi de aproximativ 75°, ceea ce poate indica o încercare de interceptare a rachetei GMLRS la apropierea sa de sistemul de apărare antiaeriană Pantsir-S1.

Cu două săptămâni in urmă, canalul de Telegram ''Dosye Shpiona'' a publicat un alt videoclip filmat de armata rusă care arată un alt sistem distrus în regiunea Luhansk, susţine publicaţia ucraineană Militarnyi

Tot azi, Forțele Armate Ucrainene au anunţat că au reperat și distrus două sisteme rusești de apărare antiaeriană Pantsir-S1 care se aflau în regiunea rusă Belgorod.

Soldații Brigăzii a 3-a de Reacție Rapidă "Spartan" a Gărzii Naționale a Ucrainei au prezentat câteva imagini cu momentul efectuării atacului asupra celor doua sistem Pantsir-S1 aflate pe un câmp între orașul Belgorod și satul Dubove.

Reperarea acestor sisteme Pantsir-S1 a fost relativ uşoară, deoarece au fost în permanență desfăşurate în această locație și nu și-au schimbat poziția, după cum reiese din urmele lăsată pe suprafaţa de teren arabil.

Sistemele de rachete americane M142 HIMARS, utilizate de ucraineni, au fost cele care au lovit probabil ambele sisteme rusești. De asemenea, distrugerea sistemului Pantsir-S1 în regiunea Belgorod permite forțelor ucrainene să descurajeze mai eficient ofensiva rusă din regiunea Harkov.

Recentele atacuri evidențiază în continuarea vulnerabilitatea mijloacelor rusești de apărare aeriană în contextul luptelor intense de pe frontul din Ucraina.

Pierderile semnificative ale sistemelor rusești de apărare aeriană în urma activității sistemelor de rachete și a dronelor de atac ucrainene au determinat armata rusă să înceapă să utilizeze sisteme realizate la comandă pentru alte țări.

În special, forțele armate ruse au fost văzute înarmate cu rachete antiaeriene Pantsir-S1E într-o versiune simplificată, destinate a fi vândute Irakului ca parte a unui contract semnat anterior. În 2012, guvernul irakian a semnat un contract cu Rusia pentru furnizarea a 24 de sisteme Pantsir-S1.

În lună martie a acestui an, publicaţia ucraineană Militarnyi a relatat că Rusia a amânat livrarea de sisteme de apărare aeriană S-400 către India din cauza propriilor nevoi în materie de tehnica militară, în contextul agresiunii militare pe care o duce împotriva Ucrainei.

Sistemul Pantsir-S1, evaluat la aproximativ 15 milioane de dolari, este conceput pentru a asigura apărarea aeriană pentru obiecte militare și industriale.

De la invadarea Ucrainei la 24 februarie 2022, Rusia a pierdut aproximativ 21 de sisteme moderne de apărare antiaeriană Pantsir-S1. Acest sistem montat pe camion dispune de rachete sol-aer ghidate prin comandă și tunuri automate de 30 mm. Radarul de bord și senzorii infraroșii îi permit să detecteze și să urmărească diverse amenințări aeriene, inclusiv avioane, elicoptere, drone, rachete de croazieră și rachete de artilerie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel