Forțele Armate Ucrainene au reacționat la acuzațiile privind doborârea dronelor „ieftine” cu rachete „scumpe”

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Dacă în acest mod se pot salva viețile oamenilor și infrastructura, atunci așa trebuie făcut, precizează un oficial ucrainean. Nu este prima dată când presa occidentală acuză trupele ucrainene că doboară drone „ieftine” iraniene cu rachete „scumpe”.

 

Publicitate

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iuri Ignat, în emisiunea teletonului național, a comentat articolul din The New York Times potrivit căruia, Ucraina doboară drone „ieftine” cu rachete „scumpe”.

"Dacă există o amenințare la adresa vieții, atunci probabil că vei cheltui totul pentru a-ți salva viața. Nu este corect să faci comparații în astfel de situații. Am văzut asta în presa occidentală. Nu este prima dată. Uneori mi se pare că în unele ziare există o rubrică pentru propagandiştii ruşi, astfel încât aceştia să-și exprime părerea. Atât în ​​SUA, cât şi în Europa există mass-media care publică uneori lucruri contradictorii", a declarat Ignat.

Potrivit acestuia, este clar că rachetele care sunt folosite, atât NASAMS, cât și Iris-T, sunt rachete scumpe. „Le vom folosi, vom ridica avioane de luptă spre cer pentru a doborî drone Shahed? Este scump, dar o vom face”, a precizat Iuri Ignat.

Acesta a dat drept exemplu Israelul, care face totul pentru a „doborî niște rachete ieftine”.

,,Vorbim despre viață, conservarea infrastructurii critice și a instalațiilor care pot fi lovite de o dronă kamikaze. "Shahed" înseamnă până la 40 kg de exploziv. Dacă intră într-o instalație de infrastructură critică, izbucnește un incendiu, oamenii mor. Să numărăm câte pierderi poate cauza o dronă și cât costă o rachetă antiaeriană trasă”, a adăugat acesta.

 

Atacuri masive cu drone

 

New York Times a remarcat în articolul său că, din cauza atacurilor nocturne, Forțele Armate ale Ucrainei au început să folosească rachete care doboară drone. Se presupune că au costat de zece ori mai mult decât UAV-urile.

Potrivit Forțelor Aeriene ucrainene, în primele două zile ale anului 2023, forțele de apărare antiaeriană au doborât toate cele 84 de drone lansate. Conform comandantului-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujnâi (Zaluzhny), între 31 decembrie și 3 ianuarie, trupele ruse au lansat 14 rachete de croazieră și 94 drone kamikaze Shahed-136.

Comentariul autorului: Conducerea militară ucraineană a fost și este permanent conștientă că trebuie să întrebuințeze armele de mare precizie, care sunt și foarte scumpe, doar în scopurile adecvate. În ceea ce privește interceptarea dronelor iraniene, militarii ucraineni, pe lângă acțiunea unităților de apărare antiaeriană, au înființat echipe de reacție dotate cu orice poate distruge o dronă, inclusiv mitraliere antiaeriene calibru 12,7 mm. Dar, majoritatea atacurilor sunt pe timp de noapte, la care se adaugă faptul că rușii schimbă permanent traiectoriile dronelor către ținte, iar în situația întrebuințării de arme care nu au dirijare/autodirijare prin radar sau în infraroșu (termic) este nevoie de contact vizual cu ținta.

Tema luptei împotriva dronelor este o provocare nu doar pentru militarii ucraineni, ci și pentru cele mai avansate armate din lume, iar dezbaterea privind rachetele scumpe cu care se doboară drone ieftine este valabilă peste tot. Deci, problema ridicată de New York Times se adresează în primul rând marilor companii de armamente și mai puțin Ucrainei, despre care se știa că nu dispune sisteme ieftine, dar și eficiente în același timp împotriva dronelor iraniene.

Oricum, Pentagonul s-a sesizat imediat după întrebuințarea dronelor Shahed și a dat curs cererii Ucrainei pentru sisteme antiaeriene Avenger, care sunt echipate cu rachete Stinger și mitraliere de calibru 12,7 mm. Dar și aici există o problemă, deoarece o rachetă antiaeriană Stinger costă aproximativ 120.000 de dolari, iar o dronă Shahed-136 este estimată între 20.000 și 50.000 de dolari.

Și în cazul sistemului Patriot care va fi trimis Ucrainei, se va constata că rachetele interceptoare PAC-3 sunt mai scumpe decât rachetele balistice pe care le vor folosi rușii. Dar, PAC-3 sunt mult mai ieftine decât obiectivele pe care le apără.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel