Pierderea sistemului de rachete S-300PM este recunoscută și de analiştii militari ruşi. Potrivit acestora, sistemul S-300 ar fi fost distrus pe 7 noiembrie, la ora 23:00, în apropierea satului Iline, în districtul Berdiansk din regiunea Zaporojie.
Potrivit acestora, sistemul antiaerian a fost distrus la 60 de kilometri distanţă de linia de contact, ceea ce ar putea indica utilizarea de către armata ucraineană a unor sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune.
#Ukraine: A Russian 5P85SM TEL of the S-300PM1/PM2 long-range AD system was destroyed on the move, reportedly in the vicinity of Iline, #Zaporizhzhia Oblast, ~60km from the frontline.
— ???????? Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) November 8, 2022
Would be very interesting to know how that target so far behind the lines was destroyed. pic.twitter.com/CVKOktmnUP
Analizând imaginile publicate de Ukraine Weapons Tracker, sistemul rusesc de rachete sol-aer S-300PM a fost lovit în timp ce se afla în mişcare.
S-300 este un sistem de rachete sol-aer cu rază medie de acțiune (SA-10 ''Grumble'' conform clasificării NATO). A fost utilizat pentru prima dată în 1979 și este conceput pentru a apăra instalațiile industriale, perimetrul bazelor militare și punctele de control de atacurile aeriene inamice.
Sistemul este capabil să distrugă ținte aeriene pe o rază de 70 de kilometri. Mai nou, forţele armate ruse au folosit sistemele de rachete S-300 pentru a lovi ţinte terestre, în ciuda faptului că acestea folosesc rachete sol-aer şi nu sol-sol.
S-300 a fost primul sistem de rachete antiaeriene care putea urmări până la 6 ținte simultan și poate lansa până la 12 rachete asupra lor.
Nu este pentru prima dată când Forțele Armate Ucrainene distrug sisteme antiaeriene S-300 ale armatei ruse. Anterior, Comandamentul Operațional "Sud" a raportat că armata ucraineană a reușit să distrugă o baterie de S-300 în zona Zelenotropinske.
Astfel, în timpul unei serii de bombardamente ale Forțele Armate Ucrainene în apropiere de satul Zelenotropynske, regiunea Herson, o baterie a sistemului S-300 a fost distrusă. De asemenea, mai multe elemente ale infrastructurii de transport de pe raza teritoriul ocupat temporar de ruşi au fost distruse, ceea ce a limitat semnificativ mobilitatea în teren a trupelor ruse.
După cum am precizat anterior, forţele ruse de ocupatie folosesc sistemele de apărare antiaeriană S-300 nu numai pentru a încerca să lovească avioanele ucrainene, ci și pentru a distruge obiecte de la sol. Astfel, în noaptea de 9 octombrie, ruşii au lansat un atac masiv cu rachete asupra Zaporojie. Infrastructura critică ucraineană fiind vizată de atacuri cu rachete X-22, X-59 și rachete antiaeriene S-300.
Atacul asupra Zaporojie a fost lansat din teritoriile ocupate temporar - din zonele Melitopol și Berdiansk", a precizat Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene într-un comunicat de presă.
Apoi, rușii au folosit rachete de tip S-300. Se menționează că ocupanții au tras aproximativ 16 rachete asupra infrastructurii civile și a zonelor rezidențiale.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News