Mass-media ucraineana precizează că acest material video a fost primul care a arătat utilizarea în luptă a "bombelor inteligente" americane JDAM-ER împotriva forţelor ruse de ocupaţie.
#Ukraine: Presumably one of the first videos showing US-delivered ???????? guided bombs with JDAM-ER kits in action in Bakhmut, #Donetsk Oblast.
— ???????? Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) April 25, 2023
Four GBU-62 were dropped on what is claimed to be an ammo storage point and Russian military staging area. pic.twitter.com/xExafWGAx0
Analiştii publicaţiei ucrainene DefenseExpress precizează că este prea devreme pentru a emite păreri cu privire la tacticile pe care aviația ucraineană le poate folosi, utilizând bombele ghidate cu precizie Joint Direct Attack Munition-Extended Range (JDAM-ER), pentru a contracara forţele ruse de ocupaţie.
Statele Unite au anunțat pentru prima dată furnizarea acestor bombe ghidate ca Ucraina, ca parte a unui pachet de ajutor militar din 21 decembrie 2022.
Câteva zile mai târziu, presa occidentală a făcut primele presupuneri cu privire la modul în care avioanele din epoca sovietică de care dispun Forţele Aeriene Ucrainene ar putea fi adaptate pentru a utiliza aceste "bombe inteligente", ca și pentru rachetele AGM-88 HARM. Primele informaţii apărute în presa occidentală despre transferul efectiv al JDAM-ER către Ucraina au apărut la sfârșitul lunii februarie 2023.
Primele declarații ale Pentagonului potrivit cărora aviația ucraineană utilizează în lupta deja astfel de "bombe inteligente" împotriva forţelor ruse de ocupaţie au fost făcute la începutul lunii martie a acestui an. Prima confirmare oficială din partea Forțelor Aeriene Ucrainene că utilizează deja JDAM-ER a venit la începutul lunii aprilie 2023.
Luna trecută, generalul James Hecker, șeful Forțelor Aeriene ale SUA în Europa (USAFE), precum și al Comandamentului Aerian Aliat al NATO și al Forțelor Aeriene Americane din Africa, a confirmat că Ucraina a primit deja bombe ghidate cu precizie.
James Hecker a confirmat că Forțele Aeriene Ucrainene folosesc deja bombe ghidate cu rază lungă de acțiune JDAM, versiunea JDAM-ER, fabricate de Boeing.
Un alt mare mister care continuă să înconjoare JDAM-urile oferite Forțelor Aeriene Ucrainene este legat de ce tipul de aeronavă pe care îl utilizează ucrainenii pentru a lasa aceste bombe. Printre cele mai vehiculate opţiuni se numără avioanele de luptă MiG-29 Fulcrum și Su-27 Flanker ale Forțelor Aeriene Ucrainene, precum și numărul limitat de Su-24 Fencer care oferă capacități de atac cu rază mai lungă de acțiune. O posibilitate exterioară este Su-25 Frogfoot care, de altfel, utilizează în principal rachete neghidate pentru misiuni de atac la sol.
În special, cel puțin unele dintre avioanele MiG-29 și Su-27 ale Ucrainei au fost anterior modificate pentru a putea lăsa rachete anti-radar AGM-88 (HARM) fabricate în SUA și, în linii mari, ar fi putut fi făcute modificări similare pentru a permite şi utilizarea de JDAM.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News