Dronele subacvatice ar putea face legea în Marea Neagră: Forțele Armate ucrainene vor folosi submersibile împotriva marinei ruse

Ionel Copcea |
Data publicării:
Forţele Armate Ucrainene au testat, pentru a doua oară, funcționalitatea dronei subacvatice (UUV) Marichka. Sursa foto: AMMO UKRAINE.
Forţele Armate Ucrainene au testat, pentru a doua oară, funcționalitatea dronei subacvatice (UUV) Marichka. Sursa foto: AMMO UKRAINE.

După declanșarea invaziei ruse din 24 februarie 2022, armata ucraineană a început să folosească în mod activ drone maritime de suprafață, încercând să atace navele de luptă rusești, navele comerciale și infrastructura de coastă. Cu toate acestea, marina rusă și-a îmbunătățit treptat metodele de combatere a dronelor, construind în cele din urmă o apărare navală adecvată.

Ca urmare, conducerea militară ucraineană a fost forțată să admită eficiența redusă a dronelor maritime de suprafață.

“Unele dintre tehnicile și tacticile noastre elaborate în 2022 și 2023 nu vor mai funcționa și în 2024. Prin urmare, este nevoie să schimbăm aceste tactici și abordările tehnice”, a declarat, pe 11 ianuarie, comandantul Forțelor Navale ale Ucrainei, Oleksii Neizhpapa.

Potrivit ediției franceze a Naval News, Forțele Armate ale Ucrainei implementează în prezent programul FURY (First Ucrainian Robotic Fleet), pregătindu-se să lupte împotriva flotei ruse folosind drone subacvatice de producție occidentală.

“Dronele subacvatice ucrainene vor domina Marea Neagră”, se arată într-un articol publicat de Naval News.

În acesta, se remarcă faptul că, spre deosebire de UAV-urile de suprafață, dronele subacvatice au avantajele surprizei, acoperirii stealth și supraviețuirii. Și, deși este posibil să coste mai mult, acestea vor fi reutilizabile, ceea ce înseamnă că vor fi mai ieftine pe termen lung. În același timp, dronele subacvatice nu necesită personalul necesar pentru submarinele convenționale.

“Proiectul FURY este dezvoltat în parteneriat cu un producător experimentat de drone subacvatice din Occident și constă, de fapt, în înarmarea unei platforme deja existente. Acest lucru va reduce foarte mult riscul de dezvoltare și ar trebui să conducă la realizarea unui sistem mult mai funcțional decât dacă ucrainenii ar începe de la zero”, a explicat autorul articolului.

Vehiculul subacvatic creat în prezent, va putea să îndeplinească misiuni de cercetare, să planteze mine și să atace cu torpile sau rachete pentru submarine.

 “Ucraina trebuie să rămână cu doi pași înainte. În caz contrar, Rusia ar putea recâștiga cu ușurință dominația completă în Marea Neagră și ar putea acționa cu impunitate. Aceste submersibile ar putea fi răspunsul la o astfel de abordare”, se concluzionează în articolul Naval News.   

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel