Fondurile provin din Facilitatea Europeană pentru Pace, un fond administrat de statele membre în afara bugetului european, arată într-un comunicat Consiliul European, instanţa statelor membre ale UE.
Ajutorul european nu presupune armament, precizează comunicatul.
Finanţarea va permite furnizarea de echipamente, bunuri şi servicii pentru a întări capacităţile logistice şi mobilitatea unor unităţi ale forţelor armate ale Republicii Moldova. De asemenea, ea le va ajuta să lupte împotriva atacurilor cibernetice şi să-şi consolideze capacităţile de recunoaştere aeriene fără pilot şi de comunicaţii tactice.
Republica Moldova a beneficiat deja de o finanţare de şapte milioane de euro din partea Facilităţii Europene pentru Pace în decembrie 2021, pentru serviciul său de sănătate militară şi pentru un batalion de geniu.
Republica Moldova, care are în componenţa sa regiunea separatistă prorusă Transnistria, se învecinează cu Ucraina. Cele două ţări au obţinut recent statutul de ţări candidate la aderare la UE.
Facilitatea Europeană pentru Pace a fost înfiinţată în martie 2021. Dotată cu un buget de 5,7 miliarde de euro pentru şapte ani, ea îi permite UE să finanţeze acţiuni menite să consolideze capacităţile unor ţări terţe şi organizaţii regionale şi internaţionale în domeniul militar şi al apărării.
UE a deblocat 2 miliarde de euro în patru tranşe pentru a finanţa furnizarea de arme pentru Ucraina.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News