Armata ucraineană a raportat prima utilizare cu succes a sistemelor sale de apărare antiaeriană FrankenSAM în timpul unui atac lansat de Rusia în ianuarie 2024.
Efortul din spatele FrankenSAM a intrat în centrul atenției în octombrie 2023. Aceste sisteme de rachete sunt adaptări ale lansatoarelor de rachete sol-aer cu rază medie de acțiune Buk (SA-11 Gadfly) din epoca sovietică, modificate pentru a lansa rachete AIM-7 Sparrow și RIM-7 Sea Sparrow ghidate prin radar, fabricate în SUA, precum și rachete aer-aer AIM-9M Sidewinder, furnizate de SUA.
Fezabilitatea utilizării acestor rachete cu sisteme sovietice a fost analizată anterior în Polonia și în Republica Cehă, unde s-au făcut teste în vederea montării rachetelor RIM-7 și RIM-162 ESSM pe sistemele de rachete sol-aer Kub (SA-6 Guideline). În noiembrie 2023, Comandamentul Forțelor Aeriene ucrainene a confirmat că sistemul Buk-M1 a primit rachete RIM-7.
Sistemele FrankenSAM au fost create prin modificarea lansatoarelor de rachete sau a radarelor din epoca sovietică, care erau deja la dispoziția Kievului. Una dintre combinații include modificarea lansatorului sovietic Buk pentru a lansa racheta americană RIM-7 Sea Sparrow. O alta implică combinarea radarelor din epoca sovietică cu rachete americane Sidewinder.
Oficialii americani din domeniul apărării au declarat în octombrie 2023 pentru The New York Times că ambele sisteme au fost testate timp de câteva luni în bazele militare americane și urmau să fie livrate Ucrainei în toamna acelui an. De asemenea, încă se efectuează teste pentru un al treilea sistem FrankenSAM, care ar combina o rachetă Patriot și o stație de lansare fabricate în SUA cu un sistem radar mai vechi, fabricat în Ucraina.
Potrivit raportului The New York Times, programul FrankenSAM a fost o "creație" a Ucrainei înainte ca inginerii americani să înceapă să lucreze la sistemele improvizate. Înaltul oficial american din domeniul apărării, Laura Cooper, a declarat în octombrie 2023 pentru publicație The New York Times că FrankenSAM-urile "contribuie la completarea unor goluri critice în apărarea aeriană a Ucrainei, iar aceasta este cea mai importantă provocare cu care se confruntă Ucraina în prezent".
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News