Forțele Aeriene Ucrainene anunță doborârea unui bombardier rusesc Su-24M în partea de vest a Mării Negre, în apropierea Insulei Șerpilor

Ionel Copcea |
Data publicării:

În cadrul unor postări pe rețelele de socializare, Forțele Aeriene ale Ucrainei au anunțat că, pe 05.12.2023, un avion rusesc de tip Su-24M Fencer a fost doborât în vestul Mării Negre, în apropierea Insulei Șerpilor. Potrivit unor informații neconfirmate, aeronava rusească ar fi fost lovită de o rachetă sol-aer lansată cu ajutorul unui sistem de rachete antiaeriene Patriot fabricat în SUA.

Dacă acest lucru va fi confirmat ar putea indica un nou efort din partea Ucrainei de a perturba loviturile rusești asupra țintelor din partea de sud a țării.

Reprezentanții Forțelor Aeriene ale Ucrainei au precizat că avionul rusesc Su-24M zbura împreună cu un avion de vânătoare Su-30SM Flanker, care asigura escorta aeriană. Se presupune că bombardierul rusesc încerca să execute un atac cu bombe convertite în rachete asupra unor ținte din partea de sud a Regiunii Odesa.

O declarație atribuită comandantului Forțelor Aeriene ucrainene, general locotenent Nikolai Oleshchuk, arată, în mod ironic, faptul că, în curând, crucișătorul rusesc Moscova, care a fost scufundat în aceeași zonă a Mării Negre în cursul anului trecut, după ce a fost lovit de mai multe rachete antinavă ucrainene de tip Neptun, “va deveni portavion”.

Deocamdată, oficialii ruși nu au confirmat pierderea avionului Su-24M. Cu toate acestea, canalele de social media în limba rusă au postat informații despre doborârea bombardierului deasupra Mării Negre. Între acestea se află și canalul de Telegram “Fighterbomber”, apropiat de Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse. Cel puțin un alt canal de Telegram a susținut faptul că militarii ucraineni au folosit rachete sol-aer Patriot împotriva aeronavei rusești.

Există și alte informații neconfirmate, atât din surse rusești, cât și ucrainene, potrivit cărora un efort de căutare și salvare a fost declanșat de partea rusă pentru a încerca să recupereze echipajul avionului doborât. În acesta ar fi implicate un avion An-26 și un elicopter Mi-8.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel