Ucraina dezvăluie cum se comportă în luptă sistemele HAWK, aflate și în dotarea României: Ni s-a spus că nu poate intercepta drone, dar am doborât peste 20 de Shahed

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Un sistem sol-aer HAWK aflat în dotarea armatei ucrainene. Sursa foto: Facebook/Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene.
Un sistem sol-aer HAWK aflat în dotarea armatei ucrainene. Sursa foto: Facebook/Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene.

Forțele Aeriene Ucrainene au prezentat sistemul de rachete sol-aer HAWK, furnizat de SUA, care a fost utilizat eficient pentru a contracara dronele kamikaze și rachetele de croazieră rusești. Acest sistem ar fi doborât peste douăzeci de drone Shahed de concepție iraniană și patru rachete care vizau infrastructura civilă ucraineană.

Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene a făcut publice câteva informații despre una dintre unitățile care a doborât șase drone într-o singură misiune.

”Oleksandr este un operator al sistemului de apărare aeriană HAWK. El are la activ aproximativ douăzeci de drone Shahed și patru rachete doborâte", au relatat Forțele Aeriene Ucrainene cu privire la cât de eficient a fost acest sistem în condiţii reale de luptă.

De asemenea, se precizează că unitatea condusă de militarul ucrainean Oleksandr a fost instruită în Spania pe sistemele americane de apărare aeriană HAWK.

”În timp ce mă formam în străinătate, am învăţat pe simulatoare, iar instructorii ne-au explicat că, din cauza anumitor caracteristici tehnice, sistemul nu este chiar conceput pentru drone”, a precizat militarul ucrainean.

Cu toate acestea, în timpul primei lupte antiaeriene, unitatea condusă de Oleksandr a reușit să distrugă șase drone Shahed.

Oleksandr recunoaște că cel mai neplăcut lucru sunt dronele Shahed. Nu este vorba despre dificultatea țintei, ci despre momentul confruntări care face ca întreaga stare de spirit să fie una obositoare.

,,A fost un pic inconfortabil când trei rachete Kh-59, care își schimbau constant altitudinea, au zburat direct spre noi. Cu toate acestea, am reușit să identificăm toate țintele și să le doborâm una câte una. Secretul principal nu se află nici măcar în armele pe care le folosim, ci în munca sincronizată și bine coordonată a echipei", a declarat soldatul.

Primele versiuni ale sistemului HAWK au lovit ținte aeriene la o distanță de 25 km și la o altitudine de 14 km.

Sistemul HAWK, un acronim pentru Homing All the Way Killer, a suferit numeroase îmbunătățiri de la utilizarea sa inițială de către armata americană în 1959.

În ciuda acestor progrese, sistemul își păstrează mecanismul operațional de bază. Acesta utilizează o combinație de radare pentru detectarea, urmărirea și iluminarea țintelor la altitudini mari și mici. Odată lansate, rachetele urmăresc amenințarea vizată folosind semnalul radar.

Deși nu este clar ce versiuni specifice ale sistemului HAWK au fost livrate Ucrainei, anul trecut Spania a anunțat transferul a șase lansatoare M-192 pentru sisteme de apărare aeriană MIM-23 Hawk, inclusiv sistemele I-Hawk versiunea I și III, precum și Hawk XXI/Hawk 21s.

În februarie, Suedia a promis, de asemenea, Ucrainei componente ale sistemelor sale I-Hawk, cunoscute pe plan intern ca RBS 97. Aceste sisteme sunt în curs de modernizare din 2015.

Statele Unite s-au angajat, de asemenea, să furnizeze sisteme HAWK pentru a consolida capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei.

 

Sistemele HAWK se află și în dotarea României

 

3. -imagine fara descriere- (hawk-romania-copy_34286700.jpg)

Sistemele de rachete sol-aer cu bătaie medie HAWK (denumire provenită din acronimul Homing All the Way Killer) asigură apărarea aeriană cu baza la sol a unor obiective importante împotriva atacurilor cu avioane pilotate şi fără pilot, a rachetelor de croazieră şi cu alte vehicule aeriene ce evoluează la înălţimi mici şi medii, potrivit ROAF.

Integrate cu sisteme de tip Patriot modernizate şi cu radare de înălţime şi viteze mari, sistemele au capabilităţi TBMD (capabilităţi de apărare împotriva rachetelor balistice tactice).

Prin adăugarea facilităţii de indicare externă sistemul are capabilitatea de angajare a rachetelor balistice tactice.

Rachetele au configuraţie aerodinamică tip săgeată, cu aripi delta şi cârme-eleroane dreptunghiulare. Capetele de autodirijare sunt prevăzute cu reţele de antene fazate realizate în tehnologii de prelucrare numerică.

Primele baterii HAWK PIP III R au executat deja trageri reale în poligonul Capu Midia în perioada 2012-2013 şi urmează un program de ridicare a capacităţii de luptă conform standardelor NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel