"Noi folosim bombe JDAM", a declarat recent Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene al Forțelor Armate Ucrainene, pentru televiziunea ucraineană. "Acestea sunt bombe de tip occidental cu care forțele noastre aeriene lovesc cu succes ținte importante. Aceste bombe sunt mai puțin puternice, dar extrem de precise. Mi-ar plăcea să avem mai multe astfel de bombe pentru a avea succes pe front", a adăugat Ignat.
Semnificația din spatele faptului că JDAM-urile sunt "puțin puțin puternice" nu este clară. Cu toate acestea, ar putea sugera că armele furnizate Ucrainei sunt bombele echipate cu JDAM care variază între 230 până la 910 kg. Până în prezent, nu există detalii despre ce versiuni ale bombei sunt folosite de Ucraina, neexistând nicio dovadă fotografică a armelor în uz sau a resturilor recuperate care ar putea oferi indicii în acest sens, precizează analiştii publicaţiei The War Zone.
Luna trecută, generalul James Hecker, șeful Forțelor Aeriene ale SUA în Europa (USAFE), precum și al Comandamentului Aerian Aliat al NATO și al Forțelor Aeriene Americane din Africa, a confirmat că Ucraina a primit deja bombe ghidate cu precizie.
James Hecker a confirmat că Forțele Aeriene Ucrainene folosesc deja bombe ghidate cu rază lungă de acțiune JDAM, versiunea JDAM-ER, fabricate de Boeing.
Un alt mare mister care continuă să înconjoare JDAM-urile oferite Forțelor Aeriene Ucrainene este legat de ce tipul de aeronavă pe care îl utilizează ucrainenii pentru a lasa aceste bombe. Printre cele mai vehiculate opţiuni se numără avioanele de luptă MiG-29 Fulcrum și Su-27 Flanker ale Forțelor Aeriene Ucrainene, precum și numărul limitat de Su-24 Fencer care oferă capacități de atac cu rază mai lungă de acțiune. O posibilitate exterioară este Su-25 Frogfoot care, de altfel, utilizează în principal rachete neghidate pentru misiuni de atac la sol.
În special, cel puțin unele dintre avioanele MiG-29 și Su-27 ale Ucrainei au fost anterior modificate pentru a putea lăsa rachete anti-radar AGM-88 (HARM) fabricate în SUA și, în linii mari, ar fi putut fi făcute modificări similare pentru a permite şi utilizarea de JDAM.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News