Forțele Israeliene au atacat baza navală Tartus, unde până recent au fost prezente nave miliare rusești (Foto/Video)

Cristian Soare |
Data publicării:
Această imagine realizată pe 1 decembrie 2024 arată mai multe nave de război rusești ancorate la Tartus. Sursa foto: X/Planet Labs PBC.
Această imagine realizată pe 1 decembrie 2024 arată mai multe nave de război rusești ancorate la Tartus. Sursa foto: X/Planet Labs PBC.

Luptele din Siria au fost intense în ultimele 48 de ore, deoarece Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) lansează o serie de lovituri aeriene asupra unor facilitaţi militare siriene. Scopul acestor atacuri este de a distruge cât mai multe arme și cât mai multe depozite de muniții care ar fi putut ajunge în mâinile unităților de rezistență siriene după căderea regimului lui Bashar al-Assad, duminică, 8 decembrie 2024.

Loviturile forțelor aeriene israeliene au vizat vehicule blindate, sisteme de apărare aeriană, avioane, depozite de rachete și chiar ambarcațiuni și nave ale marinei siriene, care se aflau în Tartus.

Israelul a confirmat că a efectuat atacuri asupra flotei navale a Siriei, ca parte a eforturilor sale de a neutraliza facilităţile militare din acesta țară după căderea regimului Assad. Într-o declarație, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că navele sale au lovit porturile Al-Bayda și Latakia luni seara, unde erau ancorate 15 nave.

BBC a verificat înregistrări video care arată explozii în portul Latakia, cu imagini care par să arate pagube extinse la nave și părți ale portului.

IDF a declarat, de asemenea, că avioanele sale de război au efectuat peste 350 de atacuri aeriene asupra unor ținte din Siria, în timp ce forțele sale terestre s-au deplasat în zona tampon demilitarizată dintre Siria și Înălțimile Golan ocupate.

Anterior, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR), cu sediul în Marea Britanie, a declarat că a documentat peste 310 lovituri ale IDF de când guvernul sirian a fost răsturnat de rebeli duminică.

Într-o declarație, ministrul israelian al apărării, Israel Katz, a afirmat că IDF urmărește să „distrugă capacitățile strategice care amenință statul Israel”. Acesta a adăugat că operațiunea de distrugere a flotei siriene a fost un „mare succes”.

IDF a declarat că a fost lovită o gamă largă de ținte - inclusiv aerodromuri, vehicule militare, arme antiaeriene și site-uri de producție de arme - în capitala siriană, Damasc, precum și în Homs, Tartus și Palmyra.

Navele de război ale Rusiei au dispărut de la baza lor din Siria în zilele de după ce forțele rebele l-au înlăturat pe dictatorul Bashar Assad. În imaginile capturate de Planet Labs PBC la începutul acestei luni, navele de război pot fi văzute andocate la baza navală rusă din Tartus, un oraș-port la Marea Mediterană. Într-o fotografie făcută luni, însă, navele de război au dispărut cu totul. Navele au rămas departe de port începând de marți, conform unei noi imagini din satelit realizate de BlackSky.

Particularitatea situației din Siria este că, aparent, flota rusă a părăsit portul sirian Tartus, nu foarte departe în largul Mării Mediterane, fiind prea devreme să vorbim despre o retragere completă a navelor rusești din acesta regiune.

Acestea sunt concluziile pe care le putem trage din imaginea realizate din satelit a orașului Tartus în dimineața zilei de 9 decembrie 2024, publicată de analistul OSINT MT_Anderson.

Această imagine arată că, în dimineața zilei de 9 decembrie, fregata Amiral Grigorovici (Proiectul 11356), fregata Amiral Gorshkov (Proiectul 22350), un submarin (Proiectul 636.6), precum și petrolierul Kaliningradneft se aflau la cel puțin opt kilometri în largul portului Tartus.

De asemenea, ar trebui să luăm în considerare un recent raport al Serviciului de Informații al Apărării (GUR) din Ucraina. Potrivit raportului, rușii pregătesc un nou „expres sirian”, pentru a-și evacua definitiv militarii și echipamentele din Siria.

Două nave de desant din Flota de Nord a Marinei ruse au fost deja trimise în Marea Mediterană pentru a lua parte la această operaţiune. O navă de debarcare din Flota Baltică și o navă de marfă Spartă ÎI de la compania Oboronlogistics se pregătesc, de asemenea, să fie trimise.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel