Forțele Aeriene ale SUA vor aduce avioane de luptă F-15EX și F-35 în Japonia: Planul vizează, în special, prezența permanentă americană în regiunea Indo-Pacific

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Avioane F-35 Lightning II și F-15E Strike Eagles zboară în formaţie. Sursa Foto: U.S. Air Force.
Avioane F-35 Lightning II și F-15E Strike Eagles zboară în formaţie. Sursa Foto: U.S. Air Force.

Departamentul Apărării al Statelor Unite a anunțat un plan de îmbunătățire a prezenței aviației tactice americane din Japonia. Potrivit documentului emis de Pentagon, pe 3 iulie, „planul de modernizare, care va fi implementat în următorii câțiva ani, cuprinde investiții în capabilități cu o valoare de peste 10 miliarde de dolari destinate întăririi Alianței SUA-Japonia și consolidării descurajării regionale precum și a păcii și stabilității în regiunea Indo-Pacific.”

Planul vizează, în special, prezența permanentă americană și are în vedere înlocuirea avioanelor F-15C/D cu F-15EX, precum și aducerea de noi aeronave stealth F-35.

Astfel, „Forțele Aeriene ale SUA își vor îmbunătăți prezența la Baza Aeriană Kadena prin desfășurarea a 36 de avioane F-15EX pentru a înlocui 48 de avioane F-15C/D, ca parte a unei dezafectări și modernizări planificate. Pe toată durata tranziției, va fi menținută o prezență rotațională a aeronavelor tactice de generația a 4-a și a 5-a”.

Anunțul vine la mai bine de un an și jumătate după ce Forțele Aeriene au precizat că vor începe să retragă 48 de avioane F-15C/D Eagles de la Kadena, fără a numi un înlocuitor permanent, potrivit revistei Air&Space Forces.

F-15EX, o versiune mult îmbunătățită a lui F-15, cu o încărcătură utilă de 13.400 kg aproape dublă față de F-15C/D, a fost mult timp văzută ca înlocuitorul probabil la Kadena, dar nu a fost confirmat până în acest moment.

O a doua modificare se referă la Baza Misawa, care găzduiește în prezent avioane de luptă F-16 și care vor fi înlocuite cu F-35.

„Forțele Aeriene ale SUA își vor îmbunătăți prezența la Baza Aeriană Misawa de la 36 de avioane F-16 la 48 de avioane F-35A, ceea ce va duce la o mai mare capacitate și capabilitate a aviației tactice”, se precizează în comunicatul de presă.

Baza Misawa este prima bază aeriană străină din Indo-Pacific care va găzdui avioane de luptă F-35A și doar a doua la nivel global, după RAF Lakenheath din Regatul Unit.

În comunicat nu este prezentat un calendar pentru tranziția la noua organizare în cele două baze aeriene.

Situată la 650 de km de Taiwan, Kadena este considerată cheia de boltă a Pacificului. De acolo, avioanele tactice pot fi desfășurate rapid pentru a lupta dacă este nevoie, fiind în același timp un factor de descurajare important. F-15 se află la baza Kadena, pe insula Okinawa, încă din anii 1980.

Baza Misawa, dimpotrivă, este situată în extremitatea nordică a Honshu, insula principală a Japoniei, și este mai aproape de Coreea de Nord și Rusia decât China, distanța până la Taiwan fiind de aproximativ 2.500 de km.

O a treia modificare se referă la avioanele F-35B ale Infanteriei Marine, de la Baza Iwakuni situată la aproximativ 600 de km de linia de demarcație dintre cele două Corei.

Potrivit comunicatului de presă, „la Stația Aeriană Iwakuni, Corpul de Infanterie Marină va modifica numărul de aeronave F-35B pentru a sprijini implementarea modernizării forței. Corpul Marin al SUA va continua să mențină o prezență de aeronave durabilă și rotativă la Iwakuni pentru a asigura capabilitățile necesare destinate sprijinirii apărării Japoniei.”

Deocamdată, la Iwakuni, prezența aviației tactice americane constă în două escadrile de F-35B ale Infanteriei Marine și o aripă de portavion (CVW-5) a Marinei cu patru escadrile de F/A-18E/F Super Hornet și o escadrilă de atac electronic cu EA-18G Growler.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel