Forțele Aeriene ale SUA testează un nou sistem pe B-1, transformând bombardierul american în "laborator de testare'' pentru armele hipersonice

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Concept Boeing care prezintă un B-1B echipat cu piloni LAM care transportă rachete hipersonice. Sursa foto: Boeing.
Concept Boeing care prezintă un B-1B echipat cu piloni LAM care transportă rachete hipersonice. Sursa foto: Boeing.

La începutul acestei săptămâni, U.S. Air Force a început să testeze noul sistem de piloni de fixare a muniţiei pe aeronave, care vor permite armatei americane să utilizeze două tipuri de bombardiere pentru a testa simultan rachete hipersonice - în plus față de B-52, această opțiune este acum disponibilă pentru B-1 Lancer.

Acest pilon modular, cunoscut sub numele de LAM (Load Adaptable Modular), a fost creat de Boeing, iar obiectivul principal al proiectului a fost de a "elibera" bombardierele B-52, care sunt deja suprasolicitate şi utilizate în alte programe militare, apelând şi la utilizarea B-1 Lancer, notează Air and Space Forces Magazine.

În plus, bombardierele B-52 sunt de asemenea implicate în testarea rachetei nucleare de croazieră AGM-181 Long Range Stand Off Weapon (LRSO), care este dezvoltată de Raytheon (RTX) pentru a înlocui AGM-86 ALCM.

În ceea ce privește pilonul modular, acesta este comparat pe bună dreptate cu un set Lego, deoarece punctele de fixare pot fi mutate, ceea ce simplifică foarte mult testarea anumitor arme care nu dispun încă de pilonii necesari.

Se știe că U.S. Air Force a efectuat deja o serie de teste ale noului pilon și a dat un feedback pozitiv cu privire la rezultatele testelor - acestea sunt zboruri efectuate cu bombe GBU-31 și GBU-72. În general, pilonul LAM poate transporta arme care cântăresc până la  aproximativ 3.400 kg.

În plus, LAM este instalat în prezent numai pe bombardierele B-1B, în timp ce un comunicat de presă al bazei Edwards Air Force afirmă că poate fi modificat pentru a fi integrat și pe alte aeronave, dacă este necesar.

Se pare că Forțele Aeriene au încetat testarea în zbor a marii rachete AGM-183 Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW), toate zborurile fiind efectuate de pe un B-52, dar nu au început încă testarea completă a rachetei de croazieră HACM), destinată să fie transportată de avioane de luptă.

La momentul prezentării LAM, Boeing a declarat că un B-1 ar putea transporta 24 de rachete HACM și 12 pe LAM-uri montate în exterior, pentru o încărcătură totală de 36 de rachete/bombe.

De asemenea, ar putea transporta 36 de rachete AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missiles (JASSM) în aceeași configurație. JASSM este similar din punct de vedere fizic și funcțional cu racheta anti-navă cu rază lungă de acțiune (LRASM), iar oficialii Forțelor Aeriene au vorbit din ce în ce mai mult în ultimii ani despre asumarea de către B-1 a unui rol de aeronava antishipping.   

Acesta este un pas destul de important, având în vedere că SUA au semnalat în mod repetat probleme cu infrastructura de testare, inclusiv pentru armele hipersonice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel