Urmărit și filmat de o dronă rusă, tancul Leopard 1A5 aparținând probabil Brigăzii 44 Mecanizate a Forțelor Terestre ucrainene s-a deplasat inițial de-a lungul unui aliniament de copaci, apoi a virat pe un câmp deschis. Expus și observat, blindatul a fost o țintă ușoară pentru proiectilele de artilerie care au lovit din ce în ce mai precis. De asemenea, este posibil prima lovitură să fi venit de la o mină dintre cele plantate pe câmpul în care s-a aventurat tancul.
Quite fast I might say. No idea what it was. Mine and Artillery? https://t.co/GVlpUxexbH pic.twitter.com/X8AJg7B3C5
— WarVehicleTracker (@WarVehicle) November 28, 2023
Cert este că un obuz sau o mină a deteriorat șenila stângă a tancului și l-a imobilizat sub ploaia de obuze. În videoclip nu se vede echipajul (probabil din 4 persoane) care se îndepărtează, dar imaginile arată tancul nemișcat cu cele două trape de turelă larg deschise, fiind dovada că echipajul a scăpat.
Este, de asemenea, posibil ca tancul să fie recuperat și reparat, presupunând că geniștii ucraineni pot ajunge la el înainte ca tunurile sau dronele ruse să îl distrugă iremediabil.
O tactică riscantă
Foto: Tanc Leopard 1
Dar ne întrebăm ce căuta acest Leopard 1A5 pe un câmp deschis în plină zi, când se știe foarte bine că nu este tancul cu cel mai bun blindaj (armura nu depășește 7 cm), iar pentru a supraviețui pe un câmp de luptă de înaltă tehnologie ar trebui să stea permanent sub acoperire, să tragă cu tunul său principal de 105 milimetri care îi permite să lovească la peste 3 km, iar atunci când își schimbă poziția să o facă cu utilizarea corectă a terenului și de preferință noaptea.
Leopard 1A5 are însă un sistem său optic performant, care îi permite să distingă ținte la distanțe de peste 5 km, iar coroborat cu distanța mare de lovire a tunului principal este considerat un adversar de evitat pentru tancurile rusești, a căror tehnologie nu le permite să se angajeze într-o confruntare de tancuri de la distanță.
Însă orice obuzier lovește mai departe de 3 km, așa că abilitatea unui Leopard 1A5 de a vedea și de a trage la distanță lungă pentru un tanc nu-l va salva de loviturile de artilerie. Singura modalitate sigură pentru un Leopard 1A5 de a supraviețui artileriei este de a o evita, ascunzându-se de dronele care observă și marchează țintele pentru artileriști.
Așadar, cu excepția faptului, puțin probabil, că a fost o rătăcire a echipajului ucrainean de la bordul tancului, o astfel de prezență izolată și deloc discretă nu poate avea decât rolul de verificare a existenței și nivelului de acoperire a câmpului de luptă de către artileria și dronele ruse.
Abordarea este oarecum neobișnuită pentru comandanții militari ucraineni care, spre deosebire de cei ruși, pun preț pe viața militarilor lor și sunt obligați să valorizeze tancurile obținute destul de greu de la aliații vestici.
Foarte probabil situația a fost una extremă și singulară, generată de nevoia de informații și de lipsa altor posibilități tehnice de obținerea a datelor privind situația reală din teren a apărării ruse, iar singura soluție de actualizare a acestora a fost considerată tatonarea prin trimiterea la sacrificiu a unui astfel de tanc.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News