Fortăreața Taiwan. Ultima linie de apărare în fața unei invazii chineze va fi formată din tancuri Abrams, o versiune specială dezvoltată pentru Taiwan

M1A1 Abrams / Armata Australiei
M1A1 Abrams / Armata Australiei

Taiwanul, care a atins în august un buget record pentru apărare de 20,2 miliarde de dolari în contextul intensificării agresiunii chineze, a primit în această lună primul lot de 38 de tancuri americane M1A2T Abrams.

După ce au fost descărcate în portul Taipei pe 15 decembrie, tancurile au fost transportate la Comandamentul de Instrucție pentru Blindate din comitatul Hsinchu, situat la sud-vest de Taipei. Aproximativ zece dintre ele vor rămâne acolo pentru antrenamente.

M1A2T este o versiune personalizată a modelului M1A2 SEPv2 Abrams și reprezintă primele tancuri noi pe care Taiwanul le primește în aproape un sfert de secol. Taiwanul a mai primit tancuri M60A3 TTS din SUA între 1995 și 2001.

După acest prim lot, alte 42 de tancuri Abrams urmează să fie livrate anul viitor, iar ultimele 28 vor ajunge în 2026, a declarat Ministerul Apărării Naționale (MND) din Taiwan. Taiwanul a comandat aceste tancuri în 2019.

Chen Kuoming, un analist militar din Taipei, a declarat pentru publicația americană Defense News că aceste arme sunt destinate apărării zonei capitalei Taipei. Ele vor fi distribuite unei brigăzi de blindate din Linkou, Taipei, și unei alte brigăzi din Hukou sau Hsinchu.

Tancurile Abrams reprezintă un pas important înainte în ceea ce privește puterea de foc și protecția, comparativ cu flota existentă de modele M60A3 și M48H/CM11, care sunt echipate cu un tun principal de 105 mm.

Chen a spus că aceste modele de tancuri sunt prea vechi și depășite, deși cele 108 tancuri Abrams „nu sunt suficiente” pentru a acoperi înlocuirile necesare în Taiwanul central și sudic.

 

Abrams, ultima linie de apărare împotriva unei invazii chineze

 

2. Tancuri am... (abrams_80964200.jpg)

Tancuri americane de luptă M1A2 Abrams, în timpul războiului din Irak. Foto: Military.com

Tancurile sunt, în esență, ultima linie de apărare împotriva unei posibile invazii chineze. Liniile de apărare primare împotriva unui atac amfibiu includ rachete anti-navă, artilerie, rachete și elicoptere de atac.

„În războiul Rusiei împotriva Ucrainei, am văzut drone și muniții autonome atacând tancuri”, a spus Chen. El a subliniat necesitatea ca noile M1A2T să fie modernizate pentru a face față unor astfel de atacuri aeriene.

În acest context, analistul a avertizat cu privire la randamentul scăzut al investițiilor în tancuri. În schimb, el a sugerat ca bugetul să fie utilizat pentru alte echipamente, cum ar fi drone mici și muniții autonome, rachete antitanc Javelin, rachete de apărare aeriană Stinger sau vehicule blindate mai ușoare.

„Aș dori să încurajez ofițerii de armată să se gândească la războaiele viitoare, astfel încât să-și schimbe perspectiva asupra achiziției de tancuri grele”, a spus el.

Taiwanul a primit, de asemenea, un prim lot de 11 dintre cele 29 de lansatoare de rachete M142 HIMARS. Ministerul Apărării a dezvăluit că prima tranșă a sosit în octombrie, iar alte 18 sisteme urmează să fie livrate până la sfârșitul anului 2026. Aceste HIMARS au fost livrate Comandamentului 58 de Artilerie din Taichung, un oraș situat la jumătatea coastei de vest a Taiwanului.

 

Problema Taiwanului

 

3. -imagine fara descriere- (taiwan-china-harta_44457300.jpg)

Taiwanul și China s-au despărțit în 1949, când forțele naționaliste conduse de Chiang Kai-Shek au fost nevoite să se retragă pe insula Taiwan, în urma înfrângerii în fața forțelor comuniste conduse de Mao. Astfel, aproape de sfârșitul războiului civil chinez din 1949, Partidul Comunist Chinez a înființat Republica Populară Chineză, răsturnând guvernul naționalist pe continentul chinez.

De atunci, atât Taiwanul cât și China susțin că sunt reprezentanții adevăratului stat chinez.

Ca urmare a politicii SUA de contracarare a URSS în timpul Războiului Rece, SUA au acceptat ca Republica Populară Chineză să ia locul Taiwanului în Consiliul de Securitate al ONU, în pofida faptului că dreptul legitim aparținea Republicii Chineze (Taiwan). Încă de atunci, de la finalul anilor 1970, Occidentul dă asigurări că respectă „principiul unei singure Chine”, dar rămâne angajat în susținerea Taiwanului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel