Rusia devine tot mai agresivă, învață din greșeli și se adaptează.
Astfel, în plan informațional, oficialii ruși promovează narațiunea care, în mod fals, descrie războiul Rusiei în Ucraina ca o luptă pentru menținerea existenței Federației Ruse.
Vladimir Putin încearcă să convingă publicul intern că Occidentul dorește să distrugă Federația Rusă, iar acest lucru va duce la un singur lucru: dispariția statului ”în forma sa actuală”.
În paralel, Rusia continuă eforturile de slăbire a Occidentului prin tehnici de război hibrid, ”cazul Republica Moldova” fiind principala direcție de acțiune în ceste săptămâni.
Wagner, sursă de inspirație pentru Armata rusă
E deja cunoscută tehnica companiei de mercenari Wagner, care folosește unități de atac de mici dimensiuni. În plus, ”armata” lui Prigojin atacă în valuri: primul val este format din deținuții din închisori, pe post de carne de tun, care îi obosesc pe militarii ucraineni. Ulterior, sunt implicați și luptătorii cu experiență care reușesc să înainteze prin breșele create de deținuți.
Armata rusă pare că și-a adaptat și ea modul de operare.
În plan operațional, analiștii ISW spun că Forțele ruse încearcă să transforme formațiunile militare în unități de atac mai mici și mai manevrabile decât cele folosite la începutul războiului.
Cu o zi înainte, explică ISW, un ofițer de rezervă ucrainean cu porecla Tatarigami_UA a publicat o serie de fotografii cu un manual rusesc.
Tactica „Detașamentelor de asalt”
Detașamentul de asalt efectuează atacuri în mai puțin de un minut de la momentul în care artileria deschide focul asupra pozițiilor fortificate, comandantul plutonului controlând focul de mortiere.
Armata rusă / Foto: Ministerul apărării al Federației Ruse
Schimbarea de strategie care a avut loc odată cu preluarea comenzii invaziei de către generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Rusiei, a fost semnalată și de expertul militar Ion Petrescu.
El a explicat noua strategie a rușilor, în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania.
„Observați prudența cu care generalul Gherasimov nu se avântă în acțiuni la nivel brigadă - divizie care să fie catastrofale pentru trupele ruse. Mai nou a introdus ceea ce și ucrainenii au documentat, un nou element de acțiune, atacul la nivelul a una două grupe, adică 8 la 16 oameni.
De regulă fără transportoare blindate, urmărind precum au reușit în zona Donețk să înainteze câțiva metri, uneori doar câțiva zeci de metri. În câmpul liber sunt expuși artileriei ucrainene, în luptele din localități e o bătălie pentru fiecare casă”, a arătat Ion Petrescu.
Potrivit ISW, detașamentul de asalt, de dimensiunea unui batalion (300 - 800), optimizat pentru asalturi frontale în zone fortificate, dispune de următoarele echipamente:
- 6 tancuri T-72,
- 12 mașini de luptă ale infanteriei,
- un set de lansatoare portabile de rachete termobarice și sisteme de rachete ghidate antitanc,
- artilerie tractată și mortiere autopropulsate.
Detașamentul de asalt pare să fie compus din 3 companii de asalt și o structură de tancuri.
Din punct de vedere al dotării, fiecare companie de asalt dispune de: un tanc și 4 vehicule de luptă de infanterie BMP/BMD-2, lansatoare antitanc, mitraliere grele și mortiere.
Ofițerul de rezervă ucrainean a remarcat că principalele elemente manevrabile ale complexului sunt „plutoanele” de asalt de 12-15 persoane, împărțite în grupuri tactice de luptă de câte 3 persoane.
Tancurile, mai importante decât soldații
Exercițiu efectuat de Armata rusă / Foto: Ministerul apărării al Federației Ruse
Analiştii susţin că tacticile descrise vizează în primul rând protejarea tancurilor de luptă (din care ruşii au pierdut peste 3.000 în războiul împotriva Ucrainei) şi nu vieţile militarilor.
„Se așteaptă ca forțele ruse să folosească tancurile T-72 mai degrabă pentru sprijinul de foc din spate, decât ca parte a unui grup de arme combinate.
Dependența tot mai mare de infanterie și transferul de tancuri pentru sprijinul de foc din spate indică faptul că armata rusă Conducerea acordă prioritate protecției principalelor tancuri de combatantă, mai degrabă decât protecția infanteriei, reflectând rapoarte recente despre pierderi masive de echipamente suferite de unitățile blindate rusești în primul an de război”, spun analiștii.
ISW a raportat anterior că „wagnerienii” din direcția Bahmut s-au bazat foarte mult pe această tactică. Acest lucru le-a redus dependența de focul în masă atunci când proviziile de artilerie și echipamente s-au epuizat. Acum armata rusă încearcă probabil să normalizeze metodele folosite de Wagner.
„Este probabil ca astfel de tactici să irosească puterea de luptă a Rusiei și să contracareze în mod ineficient batalioanele și brigăzile ucrainene convenționale. Unitățile de asalt pot câștiga un avantaj tactic datorită simplității lor, dar este posibil să se epuizeze rapid datorită dimensiunilor reduse și a tacticilor ce implică o uzură ridicată. Este puțin probabil ca forțele ruse să facă progrese semnificative din punct de vedere operațional în această construcție”, susțin experții.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News