Forța Spațială a SUA începe să împrumute aliaților tehnologia anti-bruiaj GPS

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Forța spațială americană va pune la dispoziția aliaților, pentru o perioadă de trei ani, echipamente de navigație GPS rezistente la bruiaj, în vederea testării. Sistemele propuse utilizează un nou semnal GPS care, este greu de blocat sau falsificat.

“Semnalul, numit M-Code, este un upgrade la semnalele GPS disponibile în prezent, care oferă soluții mai rezistente [la bruiaj] pentru poziționare, navigare și sincronizare cu capabilități îmbunătățite de securitate, anti-blocare și anti-falsificare”, se precizează în comunicatul Forței Spațiale, din 25 martie.

Conform noului acord, țările aliate vor primi, dacă solicită, carduri de recepție pentru echipamentele militare GPS dedicate M-Code. Sistemele vor putea fi testate atât în laborator, cât în activități practice de teren.

Acordul a intrat în vigoare în decembrie 2020, Canada fiind primul cosemnatar al documentului, iar primele carduri de recepție au fost livrate în februarie, a precizat SMSC. Franța, Germania, Regatul Unit și Coreea urmează să primească tehnologia, în timp ce Australia, Italia, Suedia și Olanda sunt așteptate să adere la acord mai târziu, în acest an.

În noiembrie, SMSC a anunțat că, prima comandă pentru carduri M-Code a venit din Germania. La momentul respectiv, SMSC a menționat că lucra pentru a facilita mai multe vânzări internaționale, punând la punct, în același timp, acordul de împrumut pentru testare.

În timp ce pe orbită există peste 20 de sateliți GPS care, au capacitatea să transmită semnalul M-Code, realizarea sistemului de control operațional de nouă generație, amplasat al sol, în valoare de 6,2 miliarde dolari, înregistra, în 2019, o întârziere de cinci ani, potrivit Defense News. Totuși, firma constructoare, Raytheon, anunța, atunci, că sistemul va fi gata în iunie 2021, însă Forțele Aeriene americane (US AF) și-au modificat termenul final de recepție pentru aprilie 2023.

Între timp, US AF, pentru a-și acoperi nevoia de a opera într-un mediu electromagnetic cât mai sigur, au încheiat un contract cu Lockheed Martin în 2017, pentru a construi un upgrade la actualul sistem GPS de la sol numit M-Code Early Use (MCEU), o versiune limitată a semnalului M-Code. MCEU a fost declarat operațional în noiembrie 2020.

Comentariul autorului: În rapoartele NATO de anul trecut, se menționează că trupele Alianței dislocate la flancul estic se confruntă tot mai des cu situații în care, semnalele electromagnetice, inclusiv cel GPS, sunt afectate de un bruiaj puternic care, creează situații foarte periculoase. 

Recent, cotidianul britanic "The Times" a relatat, citând surse din serviciile de informații militare că, sistemele GPS ale avioanelor Regatului Unit dislocate la baza aeriană Akrotiri din Cipru ar fi fost ținta unor încercări nereușite de bruiere din partea Rusiei.

În 2018, Finlanda a convocat ambasadorul rus să răspundă acuzațiilor de bruiere a semnalelor GPS din nordul îndepărtat, în timpul exercițiului NATO "Trident 18" din Norvegia, desfășurat între 25 octombrie și 7 noiembrie.

Ministerul Apărării al Israelului încearcă să reducă cât mai mult posibil dependența rachetelor sale de semnalul GPS sau de alte semnale, care pot fi bruiate cu ușurință în timp ce rachetele sunt dirijate către țintă sau pot primi date eronate de la un semnal GPS fals. În acest scop, s-a luat decizia decizia de a se dezvolta sisteme de navigație inerțiale mai performante, care nu țin cont de semnalele electromagnetice externe.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel