Forțele kosovare se confruntă cu un val de demisii care ar putea duce la ratarea obiectivului propus pentru 2028

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: www.Britannica.com
Sursă foto: www.Britannica.com

Demisiile membrilor Forței de Securitate din Kosovo (FSK) au înregistrat o creștere în ultimii doi ani, comparativ cu 2021. Doar anul trecut, conform datelor de la Ministerul Apărării al Kosovo, a fost aprobată plecarea a 134 de militari.

Numărul militarilor care au părăsit voluntar FSK s-a dublat în ultimii doi ani, comparativ cu 2021, în condițiile în care Legea privind serviciul în cadrul FSK prevede încetarea voluntară a angajamentului. Ministerul Apărării nu a răspuns întrebărilor cu privire la strategia de păstrare a personalului și cum abordează plângerile membrilor FSK.

Pe lângă demisiile voluntare, unii angajați ai FSK au fost concediați din cauza abaterilor disciplinare, iar alții au trecut în categoria funcționarilor publici. De asemenea, alți aproximativ 60 s-au pensionat, astfel că numărul total de plecări în 2023 din FSK este de 221.

În pofida tendințelor înregistrate, ministrul Apărării din Kosovo Ejup Makedonci afirmă că numărul demisiilor nu pune în pericol procesul de transformare a FSK într-o armată, pentru că “doar în cursul anului trecut FSK a acceptat 600 de noi recruți”.

Acesta a subliniat însă că interesul cetățenilor de a se alătura FSK rămâne vital pentru a îndeplini planul de transformare a Forței într-o armată, care se derulează în perioada 2018-2028.

La sfârșitul perioadei, se intenționează ca FSK să ajungă să aibă peste 7.500 de membri activi și în rezervă, în condițiile în care în prezent numără  4.141 de membri. De asemenea, se urmărește ca prin transformarea în armată structura să capete responsabilități suplimentare în menținerea suveranității și integrității teritoriale, precum și în furnizarea de sprijin militar autorităților civile, printre altele.

 

Profesia militară nu atrage

 

Potrivit Legii salarizării în sectorul public, un recrut FSK este plătit cu puțin mai mult de 200 de euro pe lună. Aproximativ 600 de euro este salariul soldatului cu vechime, în timp ce salariile pentru sergenți până la maiori variază de la 700 la peste 1.000 de euro. Un locotenent-colonel câștigă 1.200 de euro, în timp ce un generalul-maior este renumerat cu 1.600 de euro. Salariul mediu în Kosovo este de 521 de euro.

FSK are un buget de 153 de milioane de euro pentru acest an. Potrivit unei declarații a primului ministru al Kosovo, Albin Kurti, făcută în octombrie anul trecut, bugetul pentru FSK s-a dublat în ultimii doi ani.

Macedonci afirmă că multe țări din NATO și și din afara blocului se confruntă cu dificultăți în menținerea personalului. "Este un trend global, din cauza noilor profesii, din cauza oportunităților pe care le au tinerii în alte domenii."

De asemenea, Ade Clewlow, locotenent colonel al armatei britanice care a servit în Kosovo în cadrul misiunii NATO, spune că uzura a fost întotdeauna o problemă în armată, iar atunci când economia este în creștere, militarii cred că există mai multe oportunități în afara instituției și lasă în urmă cariera militară.

"Adesea, serviciul militar oferă un teren foarte bun de recrutare pentru companiile civile care doresc să-și mărească forța de muncă. Pentru a contracara acest lucru, persoanele care servesc în FSK ar trebui să se simtă apreciate”, spune acesta.

Xhavit Gashi, un cunoscut general din Kosovo. acum în rezervă, consideră și el că menținerea personalului militar este o provocare constantă pentru multe state. "Noile profesii au un mare impact", iar cadrele militare care dobândesc anumite calificări devin atractive pentru firme sau alte instituții mai bine bugetate.      

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel