Forța de reacție rapidă a NATO poate intra în România. Cadru legislativ pentru ca „vârful de lance” al Alianței să poată efectua operații militare în România

Foto: NATO
Foto: NATO

Președintele Klaus Iohannis a trimis către Parlament o scrisoare în care forul suprem este informat cu privire la faptul că forța de reacție rapidă a NATO poate intra și opera pe teritoriul României, în contextul situației de securitate de la granițele țării.

Scrisoare, pe care a analizat-o și DefenseRomania, a ajuns pe masa birourilor permanente reunite din Senat și Cameră, dar are rol de informare.

Președintele României precizează că pe fondul „unei serii de crize suprapuse, în anul 2023, mediul internaţional a devenit tot mai puţin predictibil, instabilitatea fiind principala trăsătură a noii dinamici de securitate”.

„În contextul competiţiei strategice dintre marile puteri şi a revalorizării abordărilor geopolitice in politica internaţională, starea de conflictualitate la nivel regional şi global s-a amplificat. Războiul din Ucraina a devenit pe parcursul anului 2023 unul de uzură, poziţional, însă evoluţia sinuoasă a acestuia nu a determinat Federaţia Rusă să renunţe la obiectivele iniţiale declarate ale invaziei", mai precizează Klaus Iohannis.

„În consecință, în situația apariției intempestive a premiselor pentru declanțarea unei crize majore de securitate, cu posibile implicații asupra independenței și suveranității naționale a României, Consiliul Nord-Atlantic poate lua decizia dislocării pe teritoriul României a Forței de Răspuns a NATO cu capacitate de reacție foarte ridicată - VJTF, în scopul dezamorsării crizei și descurajării scaladării acesteia. 

În finalul scrisoarii, președintele României precizează că după analiza „solicitărilor NATO şi luând în considerare situaţia de securitate din regiune”, informează Parlamentul că „am aprobat intrarea şi staţionarea în România a Forţei de răspuns/de reacţie a NATO cu capacitate de reacţie foarte ridicată (VJTF/ARF) sau tranzitarea teritoriului naţional de către acestea, în scopul pregătirii si/sau desfăşurării de operaţii militare, dacă va fi cazul, în anul 2024, precum şi mandatarea ministrului apărării naţionale pentru a aproba eventualele modificări în structura/compunerea VJTF care vor putea surveni în raport cu datele de planificare transmise de NATO pentru anul 2024”, se mai arată în scrisoare.

 

Forța de reacție rapidă a NATO, înființată după anexarea Crimeei de către Rusia și activată pentru prima dată în istorie după invadarea Ucrainei

 

2. Foto ilust... (shape-nato-tancuri-noble-jump-2015_44072400.jpg)

Foto ilustrativ / SHAPE NATO, Exercițiul Noble Jump 2015

JTF a fost înființată în 2014 la Summit-ul din Țara Galilor, ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia. Este parte a Forţei de Răspuns a NATO (NRF) formată din forțe terestre, aeriene, maritime și speciale.

Mobilizând o brigadă terestră multinațională, forțe speciale, precum și mijloace aeriene și navale, rolul acesteia este să intervină în termen foarte scurt (2 până la 3 zile), dacă este necesar, pentru a pregăti desfășurarea unui grup inițial de forțe al unui al doilea eșalon (IFFG), compus din două brigăzi multinaționale.

Pe data de 25 februarie 2022, la doar o zi după invadarea Ucrainei de către Rusia, secretarul general Jens Stoltenberg anunța că NATO desfăşoară în premieră elemente ale forţei sale de reacţie rapidă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel