Pe 19 ianuarie, revista Forbes a publicat un material de analiză al expertului în armament David Axe, privind utilitatea vehiculului rus fără pilot Poseidon.
Potrivit afirmațiilor lui Axe, dacă înainte nu era clar în ce măsură Poseidon - un robot submarin uriaș, cu încărcătură nucleară - era o armă reală sau doar piesa centrală a unei scheme ciudate de propagandă, astăzi este din ce în ce mai clar că Poseidon nu numai că este real, ci reprezintă o prioritate pentru Kremlin.
Ce este însă mai puțin clar, este de ce Moscova consideră că „grotescul robot submarin apocaliptic” este o idee bună.
În presa americană s-a mai scris că Poseidon, numit și „robotul submarin cu bombe murdare”, are nevoie de două zile pentru a ajunge de pe coasta rusă pe cea americană.
“Până când Poseidon va ajunge pe țărmul Statelor Unite și va lovi, Rusia va înceta să mai existe”, a declarat Axe încercând să evidențieze lipsa de logică în dezvoltarea acestui sistem.
De asemenea, David Axe se întreabă de ce are Rusia nevoie de un submarin lent și vulnerabil, cu o bombă atomică la bord, dacă tot a dezvoltat și produs o mulțime de rachete rapide și sofisticate cu focoase nucleare.
Un alt aspect care a suscitat interesul analiștilor este faptul că Rusia a decis să producă doar 30 de astfel de sisteme, ceea ce cu greu poate fi numit producție de masă.
Owen Cote de la Massachusetts Institute of Technology a sugerat că, producând doar câteva zeci de Poseidon-uri, Rusia încearcă să creeze iluzia unei realizări semnificative și să producă un efect înspăimântător, cheltuind doar câteva miliarde de dolari pe acesta.
„Cred că ideea acestei acțiuni este de a crea iluzia a ceva nou și semnificativ, astfel încât să alimenteze imaginea Rusiei ca fiind una dintre cele două superputeri nucleare din lume, imagine pe care este disperată să o păstreze”, a declarat Cote.
Pavel Luzin, expert militar la Universitatea Perm din Rusia, are o opinie și mai radicală, și consideră că Poseidon este doar un submarin uzual de cercetare folosit pentru experimentele de mare adâncime ale vehiculelor autonome, iar Kremlinul a profitat de ocazie pentru a scoate din acesta o anumită valoare propagandistică, prezentându-l ca pe o armă avansată.
"Cred că Poseidon ... nu este o armă în sine, dar este dorit să fie o parte esențială a forțelor subacvatice ale Rusiei", a declarat Luzin. „În același timp, Moscova creează un fel de ceață strategică atunci când speculează că Poseidon este o impresionantă mega-torpilă nucleară.”
De cealaltă parte, încercând să răspundă asaltului mediatic occidental privind proiectul Poseidon, în media de specialitate din Rusia se consideră că Occidentul are o abordare greșită când privește dezvoltarea dronei Poseidon prin prisma unei doctrine ofensive a Moscovei.
“Rusia nu consideră aceste dispozitive ca fiind arme ofensive, ci le poziționează ca un mijloc de descurajare. Acestea sunt necesare pentru ca adversarul să înțeleagă răspunsul inevitabil de care va avea parte dacă decide să atace”, se precizează într-o analiză a topwar.ru.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News