Forțele Navale Române sunt interesate de achiziționarea unui nou avion fără pilot

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Marina românească este interesată de achiziționarea unui nou avion fără pilot/dronă (UAV) pentru planurile sale de dezvoltare și modernizare a Forțelor Navale, a declarat șeful Statului Major al Forțelor Navale Române, viceamiralul Alexandru Mîrșu, în cadrul forumului SAS-19 (Sea-Air-Space), care s-a desfășoară în perioada 6-8 aprilie la Washington, informează DefenseNews.com.

Pe fondul tensiunilor crescânde cu Rusia în Marea Neagră, Forțele Navale Române caută să achiziționeze un avion fără pilot (UAV) "complet nou" pentru domeniul maritim și fluvial, a declarat șeful Statului Major al Forțelor Navale Române, viceamiral Alexandru Mîrșu

Capabilitatea ar putea fi folosită de Flotila Fluvială din România și pentru supravegherea de coastă prin operare de la țărm, a subliniat viceamiralul Alexandru Mîrșu, fără a preciza însă un interval de timp sau un buget pentru posibila achiziție.

Viceamiralul a amintit că România este în curs de a achiziționa patru corvete multifuncționale noi, ca nucleu al marinei românești, și de a moderniza fregatele de tip 22 achiziționate din Marea Britanie. Se așteaptă, de asemenea, achiziționarea unor sisteme de rachete de coastă și a trei noi submarine - ca parte a angajamentului României de a cheltui 2% din PIB-ul anual pentru apărare, în următorul deceniu.

Ideea este de a extinde prezența României în Marea Neagră, Marea Mediterană și oriunde este nevoie de aliați, și de a menține un program submarin dincolo de 2030, a declarat Alexandru Mîrșu, precizând că submarinele sunt necesare pentru a asigura capacitățile operaționale ale României în Marea Neagră, deoarece submarinul clasa Kilo nu satisface această nevoie. Singurul submarin al Forțelor Navale Române, Delfinul, a fost retras din serviciu și este folosit în scopuri de instruire.

Șeful Statului Major al Forțelor Navale a subliniat că a apărtut "o nouă cortină de fier", reprezentată de sistemul A2/AD rusesc prin care se asigură interdicția accesului în zonele Kaliningrad, Sevastopol și din Siria.

Acesta a precizat că exercițiile multinaționale majore și operațiile NATO de la Marea Neagră au transmis un mesaj clar că Marea Neagră rămâne o mare deschisă traficului naval internațional.

În luna martie, România a condus exercițiul antisubmarin al NATO din Marea Neagră, Poseidon 19, iar în luna aprilie, a organizat cel mai mare exercițiu naval al NATO din Marea Neagră, Sea Shield 19, la care au participat 20 de nave și echipaje din România, Bulgaria, Canada, Grecia, Olanda și Turcia, sprijinite aerian de avioane de patrulare maritimă din SUA și Turcia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel