Generalul american Mattis a ţinut să-i precizeze lui Williamson că „este în interesul ambelor țări ca Marea Britanie să rămână partenerul privilegiat al Statelor Unite''.
Dar pentru a se întâmpla asta, Gavin Williamson trebuia să aibă o strategie clară a modului în care profetizează principalele obiective, acoperite de bugetul apărării, iar atunci Marea Britanie va fi în măsură să împărtășească cu Statele Unite un plan de apărare clar și complet finanțat, care să permită planificarea unui viitor angajament, plecând de la o poziție de forță și de încredere.
Cu puțin timp înainte ca James Mattis să aibă acest dialog cu Gavin Williamson, Comitetul Apărării din Camera Comunelor publicase un raport în care pleda aducerea nivelului cheltuielilor militare britanice la 2,5-3% din PIB pentru a menține „legătura militară specială" pe care Regatul Unit o are cu Statele Unite, descrisă drept „unul dintre pilonii relației bilaterale" dintre cele două state.
,,Forțele armate britanice și Trezoreria beneficiază de relația noastră strânsă cu Statele Unite. Cu toate acestea, acest lucru va rămâne valabil numai dacă armatele britanice își păstrează capacitățile și interoperabilitatea cu omologii lor americani. Pentru ca acest lucru să fie viabil, Ministerul Apărării trebuie să fie finanțat în mod adecvat'', se preciza în raport, în timp ce oficialii armatei americane erau îngrijorați în mod deosebit de viitorul armatei britanice.
După cum şi publicaţia Opex 360 precizează, cam aşa arata situaţia acum aproximativ 18 luni, dar ea s-a mai schimbat, deoarece James Mattis a părăsit Pentagonul, iar ministrul britanic al Apărării, Gavin Williamson, a fost nevoit să demisioneze în urma unei scurgeri de informaţii legate de o serie de discuţii din cadrul Consiliului Naţional de Securitate (NSC) cu privire la compania chineză Huawei care dorea să participe la dezvoltarea rețelei 5G în regat. Anchetă în acest caz a început după ce publicaţia Daily Telegraph a dezvăluit că Marea Britanie ar urma să ofere Huawei acces la o parte din reţeaua 5G a ţării, în pofida unor avertismente privind securitatea lansate de mai mulţi miniştri, dar şi de către Statele Unite.
Actualul ministru britanic al Apărării, Ben Wallace, a afirmat că Washingtonul nu va mai face transfer de informații cu Londra dacă compania chineză Huawei nu va fi exclus din rețeaua 5G britanică, în condițiile în care Marea Britanie face parte din alianța „Five Eyes" o alianţă specializată în monitorizare şi schimb de informaţii, creată cu peste 70 de ani în urmă între cinci state aliate care vorbesc limba engleză. În prezent, alianţa este formată din agenţia americană NSA, agenţia britanică de spionaj GCHQ, agenţia canadiană CSEC (Communications Security Establishment), Australian Signals Directorate (ASD) şi Biroul Guvernamental neozeelandez pentru Securitatea Comunicaţiilor (GCSB).
Marea Britanie trebuie să investească mai mult în apărare pentru a fi mai puţin dependentă de capacitățile militare americane
Într-un interviu acordat cotidianului The Times, Wallace a susţinut că forțele britanice trebuie să investească mai mult pentru a fi mai puțin „dependente de capacitățile militare americane", totul pe fondul „tendinței izolaționiste" afișată de administrația Trump. Ceea ce, potrivit lui Wallace, „ar fi dăunător pentru lume și rău pentru noi". „Ne pregătim pentru ce-i mai rău și sperăm la mai bine", a precizat actualul ministru britanic al Apărării.
„Am observat că Statele Unite se retrag din Siria, am auzit o declarație a lui Donald Trump cu privire la Irak în care solicită NATO să se implice mai mult în Orientul Mijlociu", a spus Wallace, precizând că Marea Britanie, precum Franța și Germania, „vor rămâne o țintă pentru teroriștii ISIS și Al-Qaeda".
Potrivit Opex 360, declarațiile ministrului britanic al Apărării nu sunt întâmplătoare și au fost făcute în contextul în care Marea Britanie se pregătește să părăsească Uniunea Europeană (Brexit), dar mai ales în contextul în care dorește o nouă revizuire a strategiei de apărare și securitate. Care, potrivit BBC, ar trebui să fie „cea mai importantă" de la sfârșitul Războiului Rece.
„Ipotezele din 2010 conform cărora încă vom face parte dintr-o coaliție condusă de SUA nu mai sunt valabile, iar guvernul trebuie să planifice în consecință", a precizat Wallace, argumentând că „suntem foarte dependenți de acoperirea aeriană americană și de informațiile, supravegherea și recunoașterea americane. Trebuie să ne diversificăm activele.''
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News