Flota rusă din Marea Neagră rezolvă parțial problemele cu apărarea antiaeriană: Prima navă Karakurt cu complexul Pantsir-M

Ionel Copcea |
Data publicării:
Nava rusă Tsiklon. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Nava rusă Tsiklon. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

În perioada următoare, Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) va primi în înzestrare prima navă din clasa Karakurt, Proiect 22800, dotată cu versiunea navală a complexului de rachete antiaeriene Pantsir-M. Este vorba despre nava mică purtătoare de rachete Tsiklon, aflată în teste pe mare.  

Până în prezent, navele de acest tip au fost dotate cu o instalație de artilerie antiaeriană AK-630, cu șase țevi, cu calibrul de 30 de milimetri. Toate navele seriei vor primi acum complexul Pantsir-M. 

Navale mici purtătoare de rachete din clasa Karakurt sunt construite la trei Șantiere Navale din Sankt Petersburg, Zelenodolsk și Amur. 

Tsiklon este prima navă din clasa Karakurt construită integral la Șantierul Naval Zaliv din Kerch, care este o filială a șantierului din Zelenodolsk. Construcția navei a început în 2016, iar lansarea la apă a avut loc în luna iulie a anului trecut. În prezent, nava desfășoară testele finale pe mare, urmând ca, până la sfârșitul anului, să fie introdusă în dotarea Brigăzii 41 Vedete Purtătoare de Rachete din Sevastopol a FRMN. 

“Sperăm să continuăm construirea de nave din clasa Karakurt, Proiect 22800, atât la Kerch, cât și la Zelenodolsk. Navele seriei vor fi dotate cu complexe de rachete antiaeriene Pantsir. În acest an vom preda prima navă de acest tip, Tsiklon”, a precizat directorul general al corporației constructoare de nave Ak Bars, Renat Mistakhov, citat de agenția de presă RIA Novosti.

Navele mici purtătoare de rachete Proiect 22800 din clasa Karakurt au o lungime de 67 de metri, o lățime de 11 metri și pescajul de patru metri. Deplasamentul este de aproximativ 800 de tone, distanța de navigație de până la 2.500 de mile, iar autonomia de 15 zile. Armamentul de bază al navelor este reprezentat de complexul universal de rachete Kalibr, cu opt rachete de croazieră de acest tip. În dotarea acestora se mai află o instalație de artilerie AK-176MA, cu calibrul de 76 de milimetri, precum și două mitraliere de 14,5 sau 12,7 milimetri.

Complexul maritim Pantsir-M este capabil să descopere ținte la o distanță de 75 de kilometri și să le distrugă la o distanță de 40 de kilometri de navă și 15 kilometri în altitudine. În compunerea acestuia se află rachete antiaeriene și două tunuri cu tragere rapidă, cu câte șase țevi, concepute pentru a organiza protecția navei pe două nivele, nu numai împotriva țintelor aeriene, ci și a celor navale și terestre.

 

Problemele Flotei Ruse din Marea Neagră s-au văzut în războiul din Ucraina

 

Comentariul autorului: Prin introducerea în dotare a navelor din clasa Karakurt, FRMN va începe să-și rezolve problemele de apărare antiaeriană, care s-au dovedit a fi atât de deficitare în timpul conflictului din Ucraina. În primul rând, complexele antiaeriene Pantsir sunt specializate în lupta împotriva dronelor, dar și a rachetelor de croazieră.
Planurile curente ale Forțelor Navale prevăd construirea a 18 nave din clasa Karakurt, câte șase pentru Flota din Marea Baltică, FRMN și Flota din Oceanul Pacific.

În prezent, în exploatare se află trei nave de acest tip (Mytishchi, Sovetsk și Odintsovo), toate în cadrul Flotei din Marea Baltică.

Pentru FRMN se mai află în construcție navele Askold, Amur, Tucha și Tayfun. Prima dintre acestea ar trebui să fie livrată flotei în anul 2022, iar următoarele trei în 2023. Este posibil însă ca aceste planuri să fie prea optimiste și să nu poată fi respectate. Cel mai probabil, nava mică purtătoare de rachete Askold va fi introdusă în dotarea FRMN în 2023.
 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel