Flota rusă se mișcă în Marea Neagră. Toate datele arată că se pregătește o blocadă împotriva Ucrainei, dar rușii riscă și se vor expune

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine ilustrativă. Nave ale Flotei ruse din Marea Neagră
Imagine ilustrativă. Nave ale Flotei ruse din Marea Neagră

În ultimul raport al Serviciului de informații al armatei britanice, publicat pe pagina Ministerului Apărării, pe 26.07.2023, se atrage atenția asupra faptului că, în ultima perioadă, navele de luptă ale Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) și-au schimbat locurile de dislocare. Analiștii militari britanici apreciază că această măsură vizează pregătirea pentru o blocadă maritimă a Ucrainei.

Potrivit reprezentanților armatei britanice, de exemplu, nava de patrulare Serghei Kotov, despre care presa a scris în aceste zile că a respins atacul unor drone maritime ucrainene, a fost redislocată în partea de sud a Mării Negre. În prezent, aceasta patrulează pe căile de comunicații maritime ce leagă Strâmtoarea Bosfor de Odesa.

După cum au remarcat ofițerii de informații britanici, corveta Serghei Kotov va fi inclusă într-un grup operativ al FRMN, care va intercepta navele comerciale ce urmează rutele din Marea Neagră către porturile ucrainene.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a anunțat că toate navele care merg către porturile Ucrainei vor fi considerate potențiali transportatori de mărfuri militare.

Mai târziu, Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a subliniat că este vorba despre inspectarea unor astfel de nave și nu despre distrugerea lor. Cu toate acestea, este posibil ca navele FRMN să fie nevoite să folosească armele din dotare. Prin urmare, potrivit experților britanici, nivelul de pericol pentru navigația în Marea Neagră poate crește acum în mod semnificativ. Având în vedere faptul că și Ucraina va încerca să-și intensifice acțiunile în zona Mării Negre, va crește și nivelul general al probabilității unor ciocniri militare pe mare.

Flota rusă din Marea Neagră ar putea fi însărcinată cu implementarea unei blocade navale complete a Ucrainei, care va fi realizată cu implicarea tuturor forțelor și mijloacelor disponibile ale flotei, inclusiv sistemele de rachete de coastă și aviația navală.

Rusia pregătește o blocadă împotriva Ucrainei, dar va trebui să riște și să se expună. Precedentul Moskva

Crucișătorul Moskva, fumegând. Nava amiral a Flotei ruse a Mării Negre e surprinsă la puțin timp după ce a fost lovită de două rachete lansate din sistemul anti-navă ucrainean Neptun. Imaginea foto nu are sursă, fiind cel mai probabil realizată de o persoană de la bordul navei turcești care a intervenit pentru salvarea echipajului. Foto: World Military Photos @Facebook

Comentariul autorului: Impunerea unei blocade navale împotriva Ucrainei va însemna reapariția navelor de luptă ale FRMN în zona Insulei Șerpilor și în partea de nord-vest a Mării Negre, de unde au fost retrase în urma incidentului din aprilie 2022, care s-a soldat cu scufundarea crucișătorului Moscova.

În aceste condiții, navele rusești vor fi expuse unor noi atacuri ucrainene, nu numai cu dronele maritime, ci și cu rachete de coastă sau cu drone aeriene.

Probabil că navele principale implicate în blocada ucraineană vor fi cele care dispun de mijloace corespunzătoare de apărare antiaeriană. Este vorba în primul rând despre cele două fregate Proiect 11356R aflate în Marea Neagră, Amiral Makarov și Amiral Essen, dar și despre cea mai recentă navă primită în dotarea FRMN, respectiv nava mică purtătoare de rachete Tsiklon (Proiect 22800).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel