Flota rusă din Marea Neagră folosește delfini special instruiți pentru protejarea bazei navale de la Sevastopol

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Institutul Naval American (USNI) a informat, pe 27.04.2022, că, în timpul invaziei sale în Ucraina, Rusia a desfășurat delfini special antrenați pentru a proteja baza navală de la Sevastopol.

După cum a anunțat USNI News, Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) a amplasat două țarcuri pentru delfini la intrarea în Golful Sevastopol, chiar în interiorul digului de protecție a zonei golfului. Potrivit analizei unor imagini din satelit, acestea au fost mutate acolo în luna februarie, în jurul perioadei de declanșare a invaziei în Ucraina.

La Sevastopol se află dislocată baza navală principală a FRMN. Delfinii ar putea îndeplini misiuni împotriva scafandrilor străini, un rol tradițional atribuit mamiferelor marine atât în SUA, cât și în Rusia, unde acestea au fost antrenate special. Datorită acestui lucru, forțele ucrainene pentru operațiuni speciale ar putea fi împiedicate să se infiltreze în port pe sub apă, în scopul sabotării navelor de război.

În interiorul portului Sevastopol se află dislocate mai multe nave rusești de mare valoare, aflate în afara razei de acțiune a rachetelor ucrainene, dar vulnerabile la sabotajul subacvatic, potrivit fotografiilor din satelit.

În timpul Războiului Rece, Marina sovietică a dezvoltat mai multe programe pentru mamifere marine, inclusiv pentru antrenarea delfinilor în Marea Neagră. Unitatea avea sediul în Golful Kazachya, lângă Sevastopol, unde este dislocată și astăzi. Odată cu prăbușirea fostei URSS, în anul 1991, unitatea a trecut la armata ucraineană.

Deși au existat încercări de a o menține operațională, aceasta abia a rămas deschisă. După anexarea Crimeii de către Rusia, în anul 2014, unitatea a intrat sub controlul Forțelor Navale rusești. Ulterior, programele pentru mamiferele marine au fost extinse și acestea au revenit în serviciul operativ.

În ultimii 10 ani, Armata rusă a investit la scară mai largă în programele de mamifere marine. Pe lângă unitatea FRMN, încă o structură separată a fost înființată în Arctica. Astfel, Flota rusă de Nord folosește și ea diferite tipuri de mamifere marine. Balenele Beluga și focile, care au straturi mari de grăsime, sunt mai bine protejate împotriva frigului decât delfinii folosiți în Marea Neagră.

Unitatea arctică a devenit mai activă în ultimii ani. Țarcuri pentru balenele Beluga au fost amplasate la Olenya Guba, în baza navală secretă a GUCI (Direcția principală de cercetare maritimă la adâncime). Se presupune că această structură de informații este responsabilă pentru activele cheie de spionaj submarin al armatei ruse.

Pe 23 aprilie 2019, o balenă Beluga dresată a apărut în nordul Norvegiei. Potrivit BBC, aceasta a fost supranumită Hvaldimir de către localnici și se crede că a scăpat din programul Forțelor Navale ale Rusiei.

Nu numai în Arctica au apărut semne privind utilizarea mamiferelor marine rusești de către armată. Potrivit unor imagini din satelit, în anul 2018, delfinii FRMN au fost dislocați, timp de câteva luni, în Marea Mediterană, la baza navală a Rusiei din portul sirian Tartus. Țarcurile mobile folosite pentru acea misiune erau foarte asemănătoare cu cele poziționate în prezent în portul Sevastopol.

Deocamdată, nu se știe dacă Ucraina a planificat vreo operațiune de luptă împotriva Sevastopolului. Însă, delfinii sunt considerați de analiștii maritimi drept o modalitate eficientă de apărare împotriva scafandrilor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel