Publicitate
“Forțe și mijloace aparținând FRMN au trecut la monitorizarea acțiunilor distrugătorului Donald Cook al Forțelor Navale ale SUA, care, în seara zilei de 23 ianuarie, a intrat în acvatoriul Mării Negre”, se arată în comunicatul de presă al centrului, preluat de agenția Interfax.
Potrivit Convenției de la Montreux, navele de luptă ale statelor neriverane pot rămâne neîntrerupt în Marea Neagră cel mult 21 de zile.
USS Donald Cook s-a mai aflat în Marea Neagră și în noiembrie 2020
Distrugătorul american Donald Cook s-a mai aflat în Marea Neagră și la sfârșitul lunii noiembrie 2020. Nava este dotată cu 56 de rachete de croazieră Tomahawk, cu o bătaie de 1.600 de kilometri.
Donald Cook este dotat cu sistemul de apărare antirachetă Aegis, la fel ca și distrugătoarele Carney, Ross și Porter, dislocate pe baze permanente în Europa la Baza Navală spaniolă Rota. Navele, împreună cu facilitățile terestre ale sistemului Aegis din România și Polonia reprezintă baza programului de construire în Europa a unui sistem de apărare antirachetă.
Pe 02 decembrie 2020, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că NATO își va intensifica prezența în Regiunea Mării Negre și își va întări eforturile de sprijinire a Georgiei și Ucrainei.
La rândul său, în ultimii ani, Federația Rusă și-a întărit în mod semnificativ gruparea militară din Regiunea Mării Negre. FRMN a primit în dotare șase submarine diesel-electrice, trei fregate, nave de patrulare și nave mici purtătoare de rachete, toate acestea fiind dotate cu rachete de croazieră Kalibr.
De asemenea, militarii ruși au dislocat în Crimeea patru divizioane de rachete antiaeriene S-400 Triumf, precum și mai multe divizioane de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S.
După cum au anunțat reprezentanții ruși, lângă Sevastopol, va fi construită și o stație de radiolocație, în cadrul Sistemului de avertizare timpurie asupra unui atac cu rachete.
Comentariul autorului: Intrarea distrugătorului american Donald Cook în Marea Neagră a fost semnalată și de sursele locale turcești de pe Twitter, care au prezentat imagini cu trecerea navei prin Strâmtoarea Bosfor.
Comandamentul Flotei a 6-a americane a confirmat deja că, pe 23 ianuarie, Marina SUA și Comandamentul Aerian al NATO au efectuat prima misiune comună de pregătire aero-navală în Marea Neagră, din 2021. La antrenament au participat distrugătorul Donald Cook, un avion american de patrulare și cercetare maritimă P-8 din cadrul Escadrilei VP-46 din Sigonella (Italia) și o aeronavă AWACS E-3A a NATO, de la din Baza aeriană Geilenkirchen (Germania).
Probabil că, pe lângă monitorizarea directă a navei americane, pe timpul prezenței acesteia în Marea Neagră, FRMN va organiza și va desfășura activități de pregătire pentru luptă în contrapartidă. La acestea vor participa atât nave de luptă, cât și complexe de rachete de coastă și avioane ale Aviației navale.
În timpul misiunii trecute, distrugătorul Donalk Cook a intrat în Marea Neagră pe 23 noiembrie 2020 și a ieșit pe 02 decembrie. În seara zilei de 23 noiembrie, acesta a participat la un exercițiu aero-naval, executat în comun cu avioane de vânătoare canadiene CF-188 dislocate în România, un avion NATO E3A AWACS și un avion american P-8A, sub conducerea Centrului de Operațiuni Aeriene Combinate (CAOC) din Torrejon.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News