“Forțe și mijloace aparținând FRMN au trecut la controlul acțiunilor distrugătorului USS Laboon, care, pe 11 iunie 2021, a traversat Strâmtorile Dardanele și Bosfor și a intrat în Marea Neagră”, se arată într-un comunicat de presă al CNCA, preluat de agenția de presă Interfax.
După cum a informat Flota a 6-a a SUA pe Twitter, distrugătorul purtător de rachete Laboon se îndreaptă spre Marea Neagră pentru participarea la operații de asigurare a securității maritime. Distrugătorul este dotat cu 56 de rachete de croazieră Tomahawk, cu raza de acțiune de 1.600 de kilometri.
Anterior, Forțele Navale ale Marii Britanii au anunțat că, în scurt timp, în Marea Neagră vor intra și distrugătorul britanic Defender și fregata olandeză Evertsen, care, în prezent, se află la Istanbul.
Fostul comandant al FRMN, amiralul Vladimir Komoedov, a declarat că militarii ruși trebuie să crească nivelul de pregătire al forțelor de serviciu, ca urmare a intrării în Marea Neagră a unor nave de luptă ale NATO.
“Din partea noastră, aceste nave cu siguranță nu vor fi binevenite. Nimeni nu le va întâmpina cu onoare, iar acțiunile lor vor fi monitorizate, prin supraveghere directă, precum și din punct de vedere tehnic, din aer și din spațiu”, a spus Komoedov.
“FRMN va trebui să crească nivelul de pregătire pentru luptă, în special în ceea ce privește apărarea antiaeriană, și să organizeze urmărirea constantă a acestor nave”, a precizat amiralul.
“Din anumite motive, navele NATO au devenit vizitatori frecvenți în Marea Neagră. Acestea exagerează cu o prezență navală crescută în regiune. Nu sunt încălcate prevederile Convenției de la Montreux, dar, niciodată, nici măcar în perioada sovietică, nu a existat o astfel de activitate a navelor din statele care nu sunt riverane Mării Negre”, a concluzionat Komoedov.
Comentariul autorului: Intrarea distrugătorului USS Laboon în Marea Neagră a fost confirmată și de sursele locale turcești de pe Twitter. Acestea au postat fotografii cu trecerea navei prin Strâmtoarea Bosfor.
Ținând cont de perioada de desfășurare a exercițiului ucraineano-american Sea Breeze-2021, respectiv 28 iunie - 10 iulie, intrarea distrugătorului american în Marea Neagră poate fi considerată prematură. Potrivit Convenției de la Montreux, acesta poate rămâne în regiune maximum 21 de zile, adică până pe 02 iulie. Acest lucru înseamnă că nava americană nu va putea să ia parte decât la faza inițială a exercițiului, după care va trebui să iasă din Marea Neagră.
Probabil, acesta este și motivul pentru care distrugătorul britanic Defender și fregata olandeză Evertsen mai așteaptă în portul Istanbul, înaintea intrării în Marea Neagră.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News