Flota rusă a început monitorizarea distrugătorului american USS Porter, care a intrat în Marea Neagră

Ionel Copcea |
Data publicării:
Distrugătorul american USS Porter (DDG 78)
Distrugătorul american USS Porter (DDG 78)

Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse (CNCA) a informat, pe 30.10.2021, că militarii ruși au început monitorizarea acțiunilor distrugătorului american Porter, care a intrat în Marea Neagră.

“Forțe și mijloace aparținând Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au trecut la urmărirea distrugătorului Porter din cadrul Forțelor Navale ale SUA, care a intrat în acvatoriul Mării Negre pe 30 octombrie”, se arată într-un comunicat de presă al centrului, preluat de agenția Interfax.

Distrugătorul USS Porter este dotat cu rachete de croazieră Tomahawk, cu o bătaie de 1.600 de kilometri, precum și cu sistemul de apărare antirachetă Aegis. Alături de distrugătoarele Donald Cook, Roosevelt și Ross, acesta este staționat permanent în Europa, în cadrul Bazei Navale Rota din Spania. Împreună cu bazele terestre ale sistemului Aegis din România și Polonia, cele patru distrugătoare sunt integrate în sistemul european de apărare antirachetă.

După începutul crizei din estul Ucrainei, nave de luptă ale SUA și altor state membre NATO intră în mod regulat în Marea Neagră.

Potrivit Convenției de la Montreux din anul 1936, navele de luptă din statele neriverane pot rămâne în Marea Neagră pentru o perioadă de cel mult 21 de zile.

Fostul comandant al Statului Major Principal al Forțelor Navale ale Federației Ruse, amiralul în retragere Viktor Kravchenko, a declarat anterior pentru agenția de presă Interfax că FRMN poate urmări navele NATO în mai multe moduri. “De pe mare, prin monitorizarea directă de către nave, de pe uscat, cu ajutorul cercetării radioelectronice, sau din aer, prin intermediul aviației”, a precizat Kravchenko.

Comentariul autorului: Intrarea distugătorului USS Porter în Marea Neagră a fost confirmată și de sursele locale turcești de pe Twitter, care au publicat fotografii cu trecerea navei prin Strâmtoarea Bosfor.

Deocamdată, nu a fost semnalată intrarea în Marea Neagră și a navelor din compunerea Grupării navale permanente doi din cadrul NATO (SNMG2), care s-au aflat împreună cu distrugătorul american în ultimele zile în Marea Egee.

Aproape concomitent cu distrugătorul american, fregata turcească TCG Tuzla a traversat Strâmtoarea Bosfor, în direcția Mării Negre.

Trebuie precizat faptul că distrugătorul Porter este prezent pentru a doua oară în acest an în Marea Neagră. La sfârșitul lunii ianuarie, în regiune s-a aflat o grupare navală americană, formată din distrugătoarele Donald Cook și Porter, preccum și petrolierul Laramie. Acestea au intrat în Marea Neagră pe 23, 28 și respectiv 24 ianuarie. 

Pe 30 ianuarie, Aviația rusă a desfășurat o operațiune deasupra apelor neutre din sud-vestul Mării Negre, pentru căutarea și distrugerea distrugătorului Porter. La activități au participat opt avioane de luptă, între care două avioane de vânătoare Su-27, două avioane de vânătoare Su-30SM, două bombardiere de front Su-34 și două avioane de bombardament Su-24M. Acestea au decolat de pe aerodromurile Saki (Su-30SM) și Gvardeiskoe (Su-24M) din Crimeea și, respectiv, Krymsk (Su-34 și Su-27) din Ținutul Krasnodar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel