“În timpul unui exercițiu comun, navele și aviația FRMN au desfășurat acțiuni de izolare a zonei închise temporar pentru navigație și au luat un set de măsuri pentru reținerea unei nave care a încălcat interdicțiile”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Interfax.
După cum au anunțat reprezentanții militari ruși, pe parcursul exercițiului, au fost executate lansări de rachete de croazieră antinavă.
“Conform Planului de pregătire pentru luptă al FRMN, echipajul vedetei purtătoare de rachete Ivanovets a executat trageri reale cu rachete de croazieră antinavă asupra unei nave țintă amplasată într-un poligon de antrenament în partea de nord-vest a Mării Negre”, au menționat reprezentanții Ministerului rus al Apărării.
“Datele de telemetrie și monitorizarea video cu vehicule aeriene fără pilot au confirmat succesul exercițiului de luptă, nava țintă fiind distrusă ca urmare a atacului cu rachete”, se mai arată în comunicatul de presă.
Ministerul rus al Apărării a publicat imagini cu nava care lansează o rachetă de croazieră și distruge o țintă de antrenament. (Video)
Un ofițer din cadrul FRMN a declarat în materialul video prezentat de minister că la exercițiu în compunerea grupării de lovire au acționat două vedete purtătoare de rachete.
“Exercițiul a fost desfășurat cu întrebuințarea armamentului de rachete. Tragerile au fost executate cu succes, inamicul convențional fiind distrus”, a precizat ofițerul rus.
Anterior, Ministerul rus al Apărării anunțase că începând din 20 iulie, ora 00:00 (ora Moscovei), toate navele care se îndreaptă către porturile ucrainene vor fi considerate drept potențiali transportatori de mărfuri militare. Acest lucru se datorează rezilierii acordului privind cerealele și desființarea implicită a coridorului umanitar din Marea Neagră.
“În legătură cu încetarea Inițiativei Mării Negre și desființarea coridorului maritime umanitar, începând din 20 iulie, ora 00:00 (ora Moscovei), toate navele aflate în drum spre porturile ucrainene din Marea Neagră vor fi considerate potențiali transportatori de mărfuri militare”, a transmis Ministerul rus al Apărării pe 19 iulie.
“În consecință, statele sub al căror pavilion navighează aceste nave vor fi considerate implicate în conflictul ucrainean de partea regimului de la Kiev”, au menționat reprezentanții ministerului.
“Un număr de zone maritime din nord-vestul și sud-estul apelor internaționale ale Mării Negre au fost declarate temporar periculoase pentru navigație. Au fost emise avertismente de informații relevante privind retragerea garanțiilor de securitate pentru navigatori, în ordinea stabilită”, au concluzionat reprezentanții militari ruși.
Acordul privind cerealele a fost încheiat la Istanbul pe 22 iulie 2022. La acea dată au fost semnate două documente, privind crearea unui coridor pentru exportul de cereale din trei porturi ucrainene (Chernomorsk, Odesa și Yuzhny) și privind eliminarea barierelor din calea exportului de alimente și îngrășăminte rusești. Inițiativa a fost prelungită în noiembrie 2022 cu 120 de zile, până în martie, apoi încă de două ori - timp de două luni. Termenul limită a expirat pe 17 iulie.
Moscova nu a mai prelungit acordul privind cerealele și pe 17 iulie a notificat despre obiecțiile sale Ankara, Kievul și ONU.
Comentariul autorului: Datele privind navigația în zona Mării Negre arată faptul că în partea de nord-vest a mării nu se află nicio navă comercială. Multe nave s-au acumulat în partea de nord-est a Mării Negre, care se deplasează către Marea Azov și înapoi. De asemenea, o serie de nave comerciale se află în apropierea frontierei maritime a Ucrainei, în zona gurilor Dunării. Multe dintre acestea merg la Ismail și Reni.
Probabil că exercițiul desfășurat de Rusia în Marea Neagră are ca scop descurajarea încălcării interdicțiilor de navigație în regiune. După cum se știe, partea ucraineană încearcă să continue exportul de cereale din porturile de la Marea Neagră, chiar și în condițiile retragerii părții ruse din acord. Deocamdată însă, Ucraina nu a găsit sprijin pentru asigurarea securității navigației.
Surse: militarynews.ru, tvzvezda.ru.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News